Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ústavný právnik Kubina: Prezident by neporušil ústavu, ak by čakal na všetkých 18 kandidátov

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska neporuší Ústavu SR, ak by sa rozhodol čakať na všetkých 18 uchádzačov o post ústavných sudcov. Na druhej strane sa tak nestane ani v prípade, že vymenuje iba časť zo zvolených uchádzačov v Národnej rade SR. Uviedol to ústavný právnik Peter Kubina. K možnosti vymenovať aspoň časť sa prikláňa aj Kancelária prezidenta SR, ktorá avizovala, že Kiska vymenuje sudcov aj z menšieho zoznamu vrátane nového predsedu košického súdu.

Národná rada SR v stredu a vo štvrtok zvolila v druhej voľbe iba osem uchádzačov, takže celý proces, vrátane verejného vypočutia, sa zopakuje už po tretíkrát. Ústavný súd SR pritom funguje od 16. februára v značne obmedzenom režime, keď na ňom zostali pôsobiť iba štyria sudcovia z trinástich.

"Prezident neporuší ústavu, ak by čakal na plný počet 18 kandidátov, pretože ústava hovorí, že parlament má navrhnúť prezidentovi dvojnásobný počet kandidátov na uvoľnené miesta sudcov, a kým si túto povinnosť nesplní, prezident nie je povinný vymenovať nikoho. Avšak v prípade, že sa prezident rozhodne vymenovať polovicu z neúplného zoznamu kandidátov, môže takýto postup odôvodniť potrebou zabezpečiť riadny chod ústavných orgánov, čiže ústavu neporuší," povedal Kubina.

Podľa jeho slov existuje aj právny názor, pri ktorom by mohol prezident vymenovať úplne všetkých uchádzačov, ktorých zvolili poslanci, pretože ich je menej ako neobsadených miest na Ústavnom súde SR. "Poznám aj tento právny názor, ale nemyslím si, že je správny," dodal Kubina. Poslanci NR SR v stredajšej tajnej voľbe zvolili šiestich kandidátov, k Ivanovi Fiačanovi, Petrovi Molnárovi, Rastislavovi Kaššákovi, Ľubošovi Szigetimu, Daniele Švecovej a Michalovi Trubanovi pribudol vo štvrtok Miloš Maďar a Pavol Malich.

Viac o téme: PrezidentSlovenskoÚstavný súdAndrej KiskaPeter KubinaVoľba ústavných sudcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu