Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Robert Fico si spravil z ústavného súdu rukojemníka, tvrdí Remišová

Veronika Remišová
Veronika Remišová (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Expremiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico si spravil z ústavného súdu rukojemníka. Uviedla to po neúspešnej voľbe kandidátov na ústavných sudcov predsedníčka poslaneckého klubu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Veronika Remišová. Podľa nej bola dnešná voľba ukážkou, že Ficovi nejde o ľudí, o ich práva garantované ústavou, ale jedine o osobné ambície jedného človeka, Fica.

"Ukázalo sa, že ambície Fica stoja nad právom, spravodlivosťou, charakterom štátu. Pomohli im poslanci Ľudovej strany Naše Slovensko a odídenci od Borisa Kollára," povedala. Ústavný súd môže o štyri dni skolabovať, keď vyprší funkčné obdobie väčšine sudcov. Je však presvedčená, že predĺžiť im funkčné obdobie by išlo len cez zmenu v ústave, na čo by bola potrebná podpora 90 poslancov parlamentu. "Od nás tie hlasy nedostane," dodala.

Líder OĽaNO Igor Matovič tvrdí, že "Fico chce mať 12 rokov beztrestnosť". "Je to nemorálne, neetické, je to opovrhovanie demokraciou. Je schopný tajne rokovať s fašistami, keď mu to nevyšlo a mali voliť verejne, radšej vycúvali. Fico sa rozhodol verejne vydierať koaličných partnerov a myslí si, že takto sa na ústavný súd dostane," vyhlásil Matovič s tým, že prezidentské voľby budú o tom, že voliči budú voliť Fica prezlečeného za Maroša Šefčoviča.

Parlament nezvolil vo verejnej voľbe ani jedného kandidáta za ústavného sudcu. Zo 119 odovzdaných hlasovacích lístkov bolo 53 neplatných a 66 platných.

Poslanci mali na hlasovacom lístku 37 mien uchádzačov. Hlasovací lístok je platný iba vtedy, ak je zakrúžkovaných najviac 18 mien. Podľa súčasných pravidiel musí získať uchádzač nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov, najmenej však 39. Väčšina zákonodarcov koaličných strán Smer-SD a SNS odovzdala prázdne alebo znehodnotené hlasovacie lístky. Opakovaná voľba sa uskutoční vo štvrtok o 14:00.

Viac o téme: Robert FicoÚstavný súdVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu