Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Petruško v Košiciach priznal svoju volebnú porážku: Za Polačekom výrazne zaostáva

Jaroslav Polaček
Jaroslav Polaček (Zdroj: SITA/Ivan Fleischer)

KOŠICE – Košický viceprimátor Martin Petruško (Smer-SD a SNS) priznal svoju porážku vo voľbách primátora mesta. Podľa priebežných neoficiálnych výsledkov v počte získaných hlasov výrazne zaostáva za Jaroslavom Polačekom (SaS, KDH, SMK-MKP, NOVA, OKS).

"Výsledky a čísla sú jasné, priznávam porážku, chcem pogratulovať víťazovi," povedal pre novinárov. Poďakoval sa za dôveru tým, ktorí mu dali svoj hlas, svojmu tímu a manželke za podporu. "Košičania si vybrali toho, koho chcú mať štyri roky na čele mesta, mne neostáva nič iné, len to akceptovať," dodal.

Priznal sklamanie, porážku však podľa neho musí prijať každý chlap. Vo svojej kampani by spätne nič nemenil. "Ja som na začiatku ohlásil, že chcem robiť takú svojskú kampaň, ktorá možno je príznačná k mojej povahe. Ja som taký mierumilovný a snažím sa v živote fungovať v rámci slušnosti, tá kampaň išla v takomto duchu, takže ja už by som nemenil nič v kampani," povedal. Výsledok podľa neho hovorí jasne o tom, že ľudia chceli nejakú zmenu.

Profil budúceho primátora Jaroslava Polačeka

Primátorom Košíc bude v nasledujúcom štvorročnom volebnom období 41-ročný Ing. Jaroslav Polaček. Doposiaľ získal 42,95 percenta hlasov, pričom aktuálne je spracovaných 62,31 percenta okrskových zápisníc. Doterajší mestský poslanec a poslanec Košického samosprávneho kraja Jaroslav Polaček ohlásil svoju kandidatúru 28. mája 2018. Kandidoval za SaS, KDH, SMK-MKP, NOVA a OKS s podporou strán Spolu – občianska demokracia a Progresívne Slovensko.

Jaroslav Polaček sa narodil 30. novembra 1976. Navštevoval základnú školu Hroncova v Košiciach (1983-1991), v rokoch 1991-1995 absolvoval Strednú priemyselnú školu hutnícku. Rozhodol sa pokračovať v štúdiu na Hutníckej Fakulte na Technickej Univerzite Košice (1995-2000). V roku 2000 získal cenu riaditeľa Výskumného a Skúšobného Ústavu U. S. Steel Košice za najlepšiu výskumnú prácu za rok 2000.

V rokoch 2002-2003 pôsobil v spoločnosti U. S. Steel Košice. V rámci Výskumného a vývojového ústavu sa zaoberal výskumnými úlohami zameranými na úsporu nákladov. V rokoch 2003-2012 pôsobil v spoločnosti Fúra s.r.o., ktorá sa zaoberá zberom a likvidáciou odpadov, od roku 2004 bol jej spoločníkom. Firma sa stala najväčšou spoločnosťou na vývoz odpadu na východnom Slovensku.

Stal sa tiež predsedom Únie autodopravcov Slovenska (2010-2012), bol jedným z hlavných organizátorov úspešného štrajku proti prvej vláde Roberta Fica (Smer-SD) v súvislosti so zavedením mýta. V rokoch 2010-2014 bol prednostom miestneho úradu Mestskej časti Košice – Sever.

Pôsobil v správnej rade Občianskeho združenia Pre Košice Sever. Bol spoluorganizátorom projektu Amfik uvádza - letné kino v Košickom Amfiteátri. Stojí tiež za úspešným podaním na Generálnu prokuratúru SR vo veci prieskumu uránového ložiska v lokalite Jahodná – Kurišková. Od roku 2015 je spolumajiteľom a konateľom spoločnosti ODPADservis s.r.o. zameranej na poradenstvo a konzultácie v oblasti životného prostredia najmä pre samosprávu. V roku 2014 bol Jaroslav Polaček zvolený ako nezávislý kandidát za poslanca Mestského zastupiteľstva v Košiciach. V novembri 2017 sa stal poslancom Košického samosprávneho kraja (KSK) a zároveň aj predsedom Klubu nezávislých poslancov KSK.

Viac o téme: Komunálne voľbyKošiceJaroslav PolačekMartin Petruško
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu