Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kauza únosu Vietnamca: Diplomata vyhlásili za nežiadúcu osobu, musí opustiť Slovensko

Trinh Xuan Thanh Zobraziť galériu (2)
Trinh Xuan Thanh (Zdroj: SITA/Doan Tan/Vietnam News Agency via AP)

BRATISLAVA - Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR František Ružička dnes vietnamskému veľvyslancovi v SR Minh Trong Duongovi odovzdal verbálnu nótu. Podľa nej SR vyhlasuje jedného z diplomatov vietnamského veľvyslanectva v Bratislave za personu non grata a musí Slovensko opustiť do 48 hodín.

Ako ďalej informoval tlačový odbor rezortu zahraničia, SR k tomuto kroku pristúpila v súvislosti s právoplatným rozhodnutím nemeckého odvolacieho súdu vo veci únosu vietnamského občana.

„Rezort diplomacie v zmienenom prípade avizoval razantné diplomatické konzekvencie vo chvíli, keď sa oficiálne potvrdia veľmi vážne podozrenia zo zneužitia pohostinnosti slovenskej strany,“ konštatuje MZV. Ministerstvo doplnilo, že SR má záujem o ďalšie prehlbovanie vzájomných vzťahov s Vietnamom, ktoré sa budú zakladať na serióznosti, vzájomnej výhodnosti a rešpektovania noriem medzinárodného práva.

Vietnamec žiadal o politický azyl

Vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha podľa informácií nemeckých médií v lete 2017 uniesli z Nemecka do Vietnamu. V Nemecku žiadal o politický azyl, pričom v domovskej krajine čelil obvineniam z korupcie. Denník Frankfurter Allgemeine Zeitung napísal, že auto s únoscami podľa GPS súradníc parkovalo pri vládnom hoteli Bôrik v Bratislave. Nemecký súd v tejto kauze v pondelok 3. februára 2020 zamietol odvolanie muža odsúdeného za podiel na únose.

Trinh Xuan Thanh
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/An Dang)

Vyšetrovateľ úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR ešte na jeseň 2018 vydal uznesenie, ktorým odmietol trestné oznámenie v prípade, v rámci ktorého mohol byť vládny špeciál použitý na únos vietnamského občana do zahraničia. „Rozhodol tak, keďže nebol dôvod na začatie trestného stíhania a na iný postup. Jeho rozhodnutie potvrdil aj dozorujúci prokurátor, ktorý zamietol sťažnosť oznamovateľky v tejto veci,“ uviedol vtedy tlačový odbor rezortu vnútra.

Vyšetrovateľ podľa rezortu vo veci vypočul okrem oznamovateľky 23 osôb, vyžiadal si správy od 15 inštitúcií, napríklad oddelenia hraničnej kontroly Ružinov - letisko, letiska M. R. Štefánika, Slovenskej informačnej služby, Vojenského spravodajstva a ďalších.

Viac o téme: DiplomatSlovenskoVietnamecMinh Trong Duongovi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu