Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nemecko prehovorilo o vyšetrovaní únosu Vietnamca: Je podozrivým aj Slovák?

Trinh Xuan Thanh
Trinh Xuan Thanh (Zdroj: TASR/AP/An Dang)

BERLÍN - Nemecké úrady nevyšetrujú žiadneho člena slovenskej vlády ani žiadneho iného občana Slovenska v súvislosti s únosom bývalého vietnamského komunistického funkcionára Trinh Xuan Thanha z Berlína. Nemecká vláda to uviedla v odpovedi na otázku parlamentnej frakcie Zelených, o ktorej informuje denník taz.

Kabinet tiež konštatoval, že nemá poznatky o tom, "či a do akej miery členovia slovenskéj vlády mohli vedieť o plánovanom alebo už realizovanom únose". Tieto slová sa zrejme týkajú predovšetkým špekulácií o tom, koľko o prípade mohol vedieť vtedajší slovenský minister vnútra Robert Kaliňák.

Ten opakovane odmietol, že by sa on osobne alebo slovenské štátne orgány vlani v lete vedome podieľali na únose Trinha z Nemecka cez Slovensko do Vietnamu. Zároveň ale v prípade slovenská prokuratúra začala trestné stíhanie - predovšetkým kvôli tomu, že dvojica slovenských policajtov vypovedala, že videla, ako Vietnamcov vliekli do slovenského vládneho lietadla, ktorý Bratislava Hanoji poskytla.

Vysvetlenie celého prípadu od Bratislavy opakovane požaduje Berlín. Naposledy v tomto smere podľa denníka taz na svoju slovenskú kolegyňu Denisu Sakovú tlačil nemecký minister vnútra Horst Seehofer, keď s ňou 24. septembra hovoril. Už v máji slovenských premiér Peter Pellegrini sľúbil kancelárke Angele Merkelovej, že Berlín dostane všetky slovenské informácie týkajúce sa únosu.

Trinh bol unesený vlani 23. júla v centre Berlína spoločne s jednou ženou, ktorá ho sprevádzala. Neskôr sa objavil vo Vietname, kde bol tento rok odsúdený za spreneveru. Hanoj ​​tvrdí, že sa podnikateľ a funkcionár, ktorý predtým v Nemecku usiloval o azyl, do krajiny vrátil dobrovoľne. Podľa Berlína išlo o únos a o bezprecedentné porušenie nemeckého i medzinárodného práva.

Pred súdom zatiaľ v Nemecku stál iba Long NH, ktorý si vlani v Prahe požičal dve autá, ktoré boli využité na sledovanie Trinha a k jeho únosu. Berlínsky súd ho za napomáhanie únosu v júli poslal na tri roky a desať mesiacov do väzenia. Práve cez Prahu podľa všetkého únoscovia vlani cestovali do Bratislavy, než sa odtiaľ vybrali do Moskvy a neskôr Vietnamu.

Viac o téme: NemeckoTrinh Xuan Thanhúnos Vietnamca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu