Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Stredoškoláci v tom majú jasno: Takto by volili v prezidentských voľbách

Maroš Šefčovič a Zuzana Čaputová
Maroš Šefčovič a Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer, Michal Svítok)

BRATISLAVA - Podľa študentov stredných škôl by sa prezidentkou SR stala Zuzana Čaputová. Svoj hlas jej odovzdalo 74,2 percenta stredoškolákov. Za jej protikandidáta Maroša Šefčoviča hlasovalo 25,8 percenta školákov. Vyplýva to z výsledkov študentských prezidentských volieb, ktoré dnes prezentovali organizátori na tlačovej besede.

„Na druhom kole prezidentských volieb sa zúčastnilo 54 miest a obcí a 128 stredných škôl a gymnázií. Svoj hlas odovzdalo 16 890 stredoškolákov. Volebná účasť bola takmer 60 percent," uviedla splnomocnenkyňa pre PR a médiá Študentských volieb Karolína Schwabová. Simulované druhé kolo volieb bolo od 18. do 20. marca.

Prvé kolo volieb bolo 13. až 15. februára. Podľa študentov by sa v druhom kole prezidentských volieb stretli Zuzana Čaputová a Robert Mistrík (kandidatúry sa vzdal až po študentských voľbách). Čaputovej dalo svoj hlas 38,7 percenta študentov. Mistríka volilo 14,7 percenta stredoškolákov, Mariana Kotlebu viac ako 10 percent, Štefana Harabina 7,6 percenta, Maroša Šefčoviča 5,6 percenta a Milana Krajniaka 5,3 percenta. Ostatní kandidáti nedosiahli päť percent hlasov.

Študentské voľby sú apolitický projekt organizovaný študentmi pre študentov. Má za cieľ viesť dialóg o politickom dianí a vychovať informovaných, kriticky zmýšľajúcich mladých voličov, ktorým budúcnosť ich krajiny nie je ľahostajná. Tím Študentských volieb najbližšie zorganizuje simulované voľby do Európskeho parlamentu.

Viac o téme: StredoškoláciSlovenskoMaroš ŠefčovičZuzana ČaputováPrezidentské voľby 2019
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu