Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Spor v KDH: Figeľ kritizuje Hlinu za výber kandidáta na prezidenta

Alojz Hlina a Ján FIgeľ
Alojz Hlina a Ján FIgeľ (Zdroj: TASR/Michal Svítok, ŠtefanPuškáš)

BRATISLAVA - Mimoparlamentné KDH by malo ísť do prezidentských volieb skôr cez ponuku vlastného kandidáta. Povedal to bývalý predseda hnutia Ján Figeľ s tým, že KDH malo v minulosti vždy ambíciu byť aktívne v tejto oblasti.

"Aj keď to výsledky vždy nepotvrdzovali, základom bolo aspoň ponúknuť človeka a profil, ktorý môže reprezentovať kresťansko-demokratické hodnoty, históriu, presvedčenie a víziu. V tejto chvíli by Slovensko potrebovalo postavu, ktorá reprezentuje spravodlivosť, slušnosť a zároveň kompetenciu reprezentovať národ a menšiny tak, aby to bolo dôstojné v Európe i vo svete," zdôraznil Figeľ, ktorý dúfa, že si to KDH uvedomí, osvojí a s takou predstavou ešte do uzávierky kandidatúr príde.

Figeľ priznáva, že nie je súčasťou vnútrostraníckych diskusií a rozhodnutí, ale téma prezidentských volieb je podľa jeho slov pre spoločnosť aj politické strany veľmi dôležitou. "Skôr by som očakával hľadanie kandidáta v spoločenskom priestore, než len v politickom. Aj posledné prezidentské voľby potvrdzujú, že dôveryhodnosť je viac spájaná s osobami a spoločenskými skupinami, než s politickými štruktúrami," podotkol.

Na otázku, či by bol dobrým kandidátom KDH František Mikloško, Figeľ odvetil, že jeho osobnosť reprezentuje príbeh, ktorý má čo spoločnosti povedať aj v súčasnosti.

Téme prezidentských volieb sa venovala aj sobotňajšia (13. 10.) Rada KDH v Prešove. O podpore konkrétneho kandidáta na prezidenta SR sa však nerozhodlo. Rada prijala uznesenie, podľa ktorého bude hnutie hľadať zhodu pre spoločného konzervatívneho kandidáta s kresťanskými hodnotami v širšom politickom priestore. Rozhodnutie v tejto otázke sa tak posúva na ďalšie rokovanie Rady KDH.

Viac o téme: Prezidentské voľbyJán FigeľKDH
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu