Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Matovič reaguje na Mistríkovo vyjadrenie: OĽaNO sa s ním rado stretne

Igor Matovič, Robert Mistrík
Igor Matovič, Robert Mistrík (Zdroj: Vlado Anjel, SITA/Jakub Julény)

BRATISLAVA - Hnutie OĽaNO sa rado stretne s prezidentským kandidátom SaS Robertom Mistríkom. Uviedol to predseda OĽaNO Igor Matovič v reakcii na Mistríkovo vyjadrenie, že chce rokovať s predsedami OĽaNO a KDH Igorom Matovičom a Alojzom Hlinom o možnej podpore jeho kandidatúry.

"Vzhľadom na to, že OĽaNO a KDH zatiaľ svojich kandidátov na prezidenta nepredstavili, chcem s predsedom OĽaNO a predsedom KDH diskutovať o tom, či existuje základný prienik v predstavách o výkone prezidentského úradu medzi mnou a ich voličmi, ktorých by som mohol ako nezávislý nestranícky prezident v súťaži o prezidentský úrad reprezentovať," uviedol Mistrík, ktorý chce kandidovať ako nezávislý a podporu mu už vyjadrila SaS.

Mimoparlamentné KDH má rozhodovať o svojom prezidentskom kandidátovi v sobotu 13. októbra. Naďalej sú v hre Marián Čaučík a František Mikloško. Predseda KDH Alojz Hlina v súvislosti s Mistríkovým záujmom o rokovanie povedal, že aj po prípadnom rozhodnutí Rady KDH budú možnosti na hľadanie prienikov a dohôd prioritne v konzervatívnom prostredí.

Do boja o Prezidentský palác sa už chce zapojiť viac ako desať záujemcov, ktorí oznámili zbieranie podpisov potrebných na kandidatúru. Nateraz sa ohlásili napríklad Béla Bugár (Most-Híd), Radovan Znášik, Juraj Zábojník (bezpečnostný analytik), Eduard Chmelár (politický analytik), Robert Mistrík (vedec), Zuzana Čaputová (Progresívne Slovensko), Milan Krajniak (Sme rodina), Oskar Fegyveres (svedok únosu prezidentovho syna Kováča ml.), Marian Kotleba (ĽSNS), František Mikloško (expolitik KDH), Róbert Švec (Slovenské hnutie obrody), Bohumila Tauchmannová, Štefan Harabin (sudca Najvyššieho súdu SR) či dramaturgička a riaditeľka módnej televízie Gabriela Drobová.

Záujemcovia o palác môžu kandidovať, ak splnia zákonné podmienky. Za prezidenta možno podľa zákona zvoliť každého občana SR s trvalým pobytom na Slovensku, ktorý má v deň voľby aspoň 40 rokov. Kandidátov navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania, a to na základe petície podpísanej najmenej 15.000 občanmi. Prezidentské voľby budú na jar 2019. Termín vyhlasuje predseda Národnej rady SR.

Viac o téme: Igor MatovičRobert Mistrík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu