Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Fico chce zmeniť zákon kvôli Kiskovi: Okamžitá reakcia opozície!

Robert Fico Zobraziť galériu (4)
Robert Fico (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Najsilnejšia parlamentná strana Smer-SD chce zmeniť legislatívu tak, aby kandidáti na prezidenta boli povinní vzdať sa počas kampane daňového tajomstva. Na piatkovej tlačovej konferencii to avizoval šéf strany Robert Fico, ktorý priznal, že motívom sú daňové problémy súčasnej hlavy štátu Andreja Kisku.

Návrh novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva predloží Smer-SD do parlamentu v septembri. Do paragrafu, ktorý hovorí, čo všetko musí kandidát predložiť predsedovi NR SR, má teda pribudnúť nová podmienka, ktorou je vlastnoručne podpísané vyhlásenie, že sa počas kampane vzdáva daňového tajomstva. „Ak to neurobí, nebude môcť kandidovať," ozrejmil Fico. Dňom volieb sa mu daňové tajomstvo vráti.

Fico zopakoval, že konanie Kisku je amorálne a diskvalifikujúce. „Chceme zabrániť tomu, aby sa v budúcnosti niečo také mohlo opakovať. Je nemožné, aby na čele štátu stál daňový podvodník. My tu predkladáme informácie, ktoré potvrdzujú, že Kiska si chcel pätinu kampane preplatiť zo štátnych peňazí cez vratku DPH," odkázal.

Kauza Kisku je navyše podľa jeho slov exemplárny prípad dvojakého metra novinárov. „Pýtam sa, čo by ste spravili so mnou, ak by som si uplatnil neoprávnenú vratku DPH či urobil 12 opravných daňových priznaní? Už by som asi nebol nažive," myslí si. Fico zatiaľ o novele hovoril so šéfom Mosta-Híd Bélom Bugárom, ktorý ako kandidát na prezidenta so zmenou problém nemá. SNS zatiaľ kandidáta nepredstavila.

Robert Fico a Andrej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Podľa Danka to treba riešiť komplexne

Problematiku úpravy podmienok pre prezidentské voľby treba podľa predsedu Slovenskej národnej strany (SNS) Andreja Danka riešiť komplexne. „Zase vidíme billboardy na prezidentskú kampaň bez akejkoľvek evidencie,“ uviedol dnes Danko s tým, že národniari sa diskusii nebránia.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár nemá s návrhom Smeru problém, ale v podrobnostiach môže byť podľa neho zádrheľ. „Máme ústavu, zákon o ochrane osobných údajov. Ak to bude v poriadku z pohľadu týchto zákonov, nemám problém,“ povedal. Bugár by však kládol väčší dôraz na to, aby kandidáti museli dokázať, ako vynaložili peniaze v predvolebnej kampani.

Poslanec Národnej rady SR za Sme rodina Milan Krajniak, ktorý chce v budúcoročných voľbách kandidovať za prezidenta SR, je pripravený podporiť návrh Smeru-SD, aby sa kandidáti počas kampane museli vzdať daňového tajomstva. Zároveň ale navrhne, aby sa to týkalo aj členov vlády a poslancov NR SR. Uviedol to v reakcii na návrh, ktorý prezentoval Fico.

Robert Fico o zmene
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

OĽaNO hovorí o trápnosti, ktorá nič nevyrieši

Opozičné hnutie OĽaNO je za zverejnenie daňových záležitostí u ľudí, ktorí sa uchádzajú o prezidentský post, ale nielen u nich. Ak to má mať zmysel, daňové aj bankové tajomstvo musí byť zrušené v prípade všetkých záujemcov o vstup do politiky. Na tlačovej konferencii to vyhlásil líder OĽaNO Igor Matovič.

Reagoval tak na návrh šéfa Smeru-SD Roberta Fica, podľa ktorého sa majú daňového tajomstva vzdať na čas predvolebnej kampane všetci kandidáti na prezidenta. "Je to trápnosť, ktorá nič nevyrieši. To si Robert Fico naozaj myslí, že Slovensko najviac ohrozujú kandidáti na prezidenta, ktorí predtým podnikali a zverejnenie ich daňových priznaní bude vyriešením problémov slovenskej politiky? On veľmi dobre vie, že slovenskú politiku ohrozujú ľudia ako Fico a Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorí majú majetky napísané na biele kone a obchodujú s daňovými podvodníkmi alebo bývajú v ich bytoch," odkázal Matovič.

Podľa jeho slov ide preto zo strany Fica o falošnú hru. "Vždy si vymyslí nejakú hlúposť, len aby sa hovorilo o ňom a nie o premiérovi Petrovi Pellegrinim (Smer-SD). Jeho návrh však vôbec nerieši očistu slovenskej politiky," odkázal šéf Obyčajných.

OĽaNO teda nemá žiaden problém zaviazať všetkých, ktorí chcú ísť do politiky, aby sa vzdali daňového aj bankového tajomstva. "Podporujeme vzdanie sa tajomstiev, ale ak, tak u všetkých, nielen pri prezidentských kandidátoch," dodal.

Igor Matovič
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)

Podľa Sulíka ide o opakované účelové útoky proti Kiskovi

Návrh Smeru-SD, aby sa kandidáti na prezidenta vzdali daňového tajomstva, považuje líder SaS Richard Sulík za "tak úžasný, ako je úžasný Robert Fico". Povedal to Sulík dnes v reakcii na návrh, s ktorým prišiel Fico. "Verejne vyjadrovať sa by malo byť dovolené iba takým ľuďom, ktorí nebývajú v byte daňového podvodníka. Myslím si, že by sme to ešte viac vylepšili," dodal Sulík.

Ako uviedol poslanec NR SR a predseda Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií Vladimír Sloboda, návrhu Roberta Fica chýba akýkoľvek racionálny zmysel a nie je ničím iným, len opakovaným účelovým útokom proti prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Problém daňových podvodov podľa Slobodu často nie je vo vykázanom daňovom priznaní, ale v realite, ktorú daňové priznania neuvádzajú. "Tak, ako v daňových priznaniach strany Smer-SD nikdy nefigurovali milióny získané vlastnou hlavou alebo ako oficiálne príjmy Roberta Fica nezodpovedajú jeho výdavkom či majetku," uviedol v tlačovej správe, ktorú poskytla hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

Ficov návrh podľa Slobodu nie je ničím iným, len populistickým, neodborným a účelovým krokom zameraným na jeden konkrétny prípad. "Oveľa účinnejšie by bolo spresniť informácie uvádzané v neverejnom majetkovom priznaní. Pretože nie sú hodinky ako hodinky a Bašternákov byt ako Ficov byt," dodal.

Viac o téme: Prezidentské voľbyRobert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu