Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ďalší posun v prípade zavraždeného Kuciaka: Andruskó sa dohodol s prokurátorom, výrazne nižší trest

Zoltána Andruskóa priviezli do Pezinka na Špecializovaný trestný súd. Zobraziť galériu (4)
Zoltána Andruskóa priviezli do Pezinka na Špecializovaný trestný súd. (Zdroj: TASR)

PEZINOK - Na Úrad špeciálnej prokuratúry v Pezinku priviezli v piatok doobeda Zoltána Andruskóa, obvineného zo sprostredkovania vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zavraždili aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Hrozí mu 25 rokov až doživotie. Pred ôsmimi dňami požiadal prokuratúru o dohodu o vine a treste, čím by sa mu trest znížil.

Andruskó uzavrel so špeciálnym prokurátorom dnes dohodu o vine a treste. Potvrdila to jeho advokátka Lívia Kňažiková, no nespresnila, o akú časť sa mu trest znížil. Dohodu musí ešte odobriť súd.

"Dohoda o vine a treste bola uzavretá s prokurátorom, k jej obsahu sa vyjadrovať nebudem," povedala pre médiá Kňažiková. O výške trestu hovoriť nechcela. Ako vysvetlil obhajca poškodených Daniel Lipšic, všetky zúčastnené strany sa dohodli, že to zatiaľ zverejňovať nebudú. Priblížil však, že Zoltánovi Andruskóovi znížili trest o viac ako tretinu, keďže s políciou a prokuratúrou od začiatku spolupracoval a jeho výpoveď je kľúčová.

Kočnerova taktika je jasná: Námietky k vyšetrovaniu vraždy, spochybňuje THREEMU

"V takomto prípade je možné výraznejšie znížiť výšku trestnej sadzby aj pod jednu tretinu trestnej sadzby. To sa udialo, dalo sa to aj predpokladať, pretože spolupracoval od začiatku a jeho výpoveď bola kľúčová pre identifikáciu a obvinenie ďalších páchateľov, najmä sprostredkovateľky a finálneho objednávateľa," skonštatoval Lipšic.

Andruskó by mal v tomto prípade ísť do väzenia minimálne na osem až 16 rokov. Pôvodne mu hrozilo 25 rokov alebo doživotie. Špecializovaný trestný súd by mohol podľa Lipšica stihnúť o dohode rozhodnúť ešte tento rok. "Rozhodnutie môže byť rýchlejšie. ŠTS koná o dohodách veľmi rýchlo, je dosť možné, že to bude do konca roka," doplnil. Upozornil tiež na to, že súd dohodu môže aj neschváliť. 

"Pri dohode o vine a treste sa trestné konanie výrazne zrýchľuje, pretože sa vec neprejednáva pred súdom na hlavnom pojednávaní, navyše voči uzavretej dohode schválenej súdom nie je možné podať odvolanie," vysvetlil docent trestného práva a advokát z kancelárie Kinstellar Peter Kováč.

Ozrejmil, že dohodu schvaľuje súd, kde musí obvinený kladne odpovedať na všetky zákonom predpísané otázky. Poznamenal, že dohoda môže priniesť výhodu aj obvinenému. Zoltán Andruskó bol v prípade Kuciakovej vraždy spolu s Alenou Zsuzsovou obvinený ako jej sprostredkovateľ. Obvinení sú ešte Miroslav Marček, ktorý sa priznal k streľbe, a Tomáš Szabó ako pomocník pri vražde. Z objednávky je obvinený Marian Kočner, ktorý je vo väzbe pre kauzu televíznych zmeniek.

Andruskó sa ku skutku priznal a s políciou spolupracoval. Za skutok mu hrozí 25 rokov za mrežami alebo doživotie, v prípade dohody by sa mu trest znížil. Zsuzsovú, Szabóa, Marčeka. a Andruskóa obvinil vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR aj z prípravy vraždy dvoch prokurátorov a advokáta. Má ísť o prokurátorov Petra Šufliarskeho, Maroša Žilinku a advokáta Daniela Lipšica.

Zoltána Andruskóa priviezli do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Zoltána Andruskóa priviezli do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Andruskó v septembri vypovedal ako svedok v banskobystrickom Ústave na výkon väzby. Hovoril o vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice aj o príprave zabitia prokurátorov a advokáta. Keďže bol jeho prípad vylúčený na samostatné konanie, musel vo veci vypovedať ešte raz. Špeciálny prokurátor už skôr avizoval, že obžalobu na štvoricu obvinených v prípade vraždy novinára by mohli vzniesť počas najbližších týždňov do 27. novembra.

25-tisíc strán

Do Pezinka priniesli aj 25-tisíc strán spisu k vražde novinára Jána Kuciaka. Na Špecializovaný trestný súd prídu aj právni zástupcovia rodín zavraždených a Andruskóova obhajkyňa. Ak sa obvinený dohodne na vine a treste, vzdáva sa tak práva na hlavné pojednávanie. Rozhodnutie o treste je na prokurátorovi, to však potom ešte musí potvrdiť súd. 

Ak by sa Andruskó dohodol, trest za sprostredkovanie vraždy Jána Kuciaka by sa mu mohol znížiť aj o dve tretiny. 

Zoltána Andruskóa priviezli do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

​Vražda Jána Kuciaka

Vtedy sa im končí väzba, nemuselo by sa tak žiadať o jej predĺženie. V prípade obvinených ide podľa neho o dôvodné podozrenie v súvislosti so štyrmi dokonanými vraždami a v súvislosti s prípravou najmenej troch vrážd.

Zavraždený Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Dvojicu mladých ľudí zavraždili 21. februára 2018 v ich dome vo Veľkej Mači. Za Kuciakovu vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70.000 eur.

Viac o téme: DohodaPezinokJán KuciakZoltán Andruskó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu