Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Peter Tóth sa rozhodol prehovoriť o Kuciakovej vražde: VIDEO Ak by som o tom vedel, obaja by žili

Peter Tóth Zobraziť galériu (4)
Peter Tóth (Zdroj: SITA/Marko Erd)

BRATISLAVA – Bývalý novinár a bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth potvrdil, že bol utajeným svedkom v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Tóth to povedal vo videu, ktoré zverejnil na sociálnej sieti.

Zároveň oznámil, že už ďalej nebude utajeným svedkom, vypovedať bude ako obyčajný svedok pod svojím menom aj preto, aby uľahčil prácu vyšetrovateľom. 

„Výpoveď svedka pod svojou identitou má väčšiu váhu v trestnom konaní a ja chcem, aby boli vrahovia Jána Kuciaka potrestaní,“ povedal Tóth. Po úniku z vyšetrovacieho spisu viaceré médiá označovali Petra Tótha za utajeného svedka, ktorý po zadržaní Aleny Zsuzsovej a ďalších obvinených vypovedal v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej, Tóth to až doteraz popieral.

Tóth je len v postavení svedka

Vo zverejnenom videu sa dištancuje od samotnej vraždy. „Keby som vedel o príprave vraždy Jána Kuciaka, tak Ján Kuciak a Martina Kušnírová ešte žijú,“ povedal. Potvrdil, že sprostredkoval sledovanie novinárov, ale on sám ho nevykonával.  Ján Kuciak bol podľa neho sledovaný na prelome septembra a októbra 2017, teda niekoľko mesiacov pred vraždou, Tóth však odmieta, že by to súviselo s prípravou vraždy. Zdôraznil, že v celom prípade má len postavenie svedka a nie je v postavení spolupracujúceho obvineného.

S Marianom Kočnerom boli kamaráti.
Zobraziť galériu (4)
S Marianom Kočnerom boli kamaráti.  (Zdroj: YouTube)

Tóth ďalej vo videu vysvetľuje, prečo nevypovedal hneď po vražde Kuciaka, ale až po zatknutí Zsuzsovej a ďalších obvinených. "S Kočnerom som sa o tom rozprával, mali sme dosť ostrú výmenu názorov. Tvrdil mi, že nie je taký hlúpy, aby dal zavraždiť človeka, keď s ním mal otvorený konflikt," hovorí Tóth. Neskôr sa rozhodol ísť vypovedať vraj preto, lebo po zadržaní ľudí okolo Tomáša Szabóa, začala Zsuzsová zisťovať, či Marian Kočner nezačal "hovoriť a natierať iných". Podľa jeho slov, celú komunikáciu s Alenou odovzdal vyšetrovateľom.

Tóth hovorí aj o tom, že Marian Kočner mal veľmi dobrý vzťah s nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom. "A ten má veľmi blízko k predsedovi Smeru," dodáva Tóth.

Novinára Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zavraždili pred rokom v ich dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta. Momentálne sú v prípade ich vraždy obvinení štyria ľudia, konkrétne Tomáš Szabó a Miroslav Marček ako vykonávatelia, Zoltán Andruskó ako sprostredkovateľ a Alena Zsuzsová ako objednávateľka.

Viac o téme: VraždaPeter TóthJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu