Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNE Gašpar u Sakovej končí: Dôvodom sú informácie o lustrovaní zavraždeného Kuciaka

(Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Po medializovaných informáciach o tom, že novinára Jána Kuciaka niekto lustroval v policajnej databáze, končí na pozícii poradcu ministerky vnútra Denisy Sakovej, Tibor Gašpar. Saková to oznámila dnes, pred stretnutím s prezidentom Andrejom Kiskom.

Kuciaka mal lustrovať Pavol Vorobjov, riaditeľ spravodajskej jednotky finančnej polície. Robil tak údajne na príkaz bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. Gašpar však kategoricky odmietol, že by taký príkaz vydal. Oslovili sme ho aj dnes. "Pozrite si Hlavné správy," napísal Gašpar na našu otázku, čím nás odkázal na konšpiračný web, ktorému dal exkluzívne vyjadrenie.

Ministerka Denisa Saková, ktorej Gašpar po skončení vo vedení polície robil poradcu, sa tento týždeń stretla aj s Milanom Lučanským, Antonom Šafárikom a premiérom Petrom Pellegrinim. Dnes si ju zavolal prezident Andrej Kiska. Pred stretnutím Saková oznámila, že Gašpar dnešným dńom končí aj na pozícii poradcu. 

"Vzhľadom na informácie, ktoré boli medializované a po stretnutí s generálom Gašparom, sme sa dohodli, že k dnešnému dňu končí," povedala Saková. K informáciam o lustrovaní Kuciaka sa vyjadrovať nechcela. "To majú na starosti vyšetrovatelia," dodala Saková. Vyjadrovať sa nechcela ani k tomu, či bola v hre aj jej demisia. 

K uvoľneniu Tibora Gašpara z funkcie poradcu ministerky vnútra sa vyjadrila aj strana Sloboda a Solidarita. Jeho odchod zo služieb spomínaného ministerstva označili ako "ťahanie tej najväčšej repy zo zeme." Určite nie sme jediní, ktorí budú s napätím očakávať, v ktorom štátnom útvare sa opäť objaví," uviedli v stanovisku a dodali, že najpodstatnejšie je to, aby tým, že zišiel z očí, nezišiel z mysle orgánov činných v trestnom konaní. K bývalému policajnému prezidentovi sa vyjadrilo aj OľaNo.

"Po našom tlaku a tlaku verejnosti konečne odstúpil z funkcie poradcu ministerky Sakovej bývalý policajný prezident Tibor Gašpar. Treba povedať, že po tragických udalostiach Tibor Gašpar žiadnu funkciu ani nemal dostať. Políciu treba očistiť od ľudí napojených na rôzne záujmové organizované skupiny a urobiť poriadok, aby dostali priestor čestní a šikovní policajti," uviedla Veronika Remišová.

Viac o téme: Tibor GašparAndrej KiskaDenisa SakováJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu