Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

ROZHOVOR s Martinom Borguľom, kandidátom na starostu bratislavského Starého Mesta

Martin Borguľa
Martin Borguľa (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Prečo sa rozhodol kandidovať za starostu Starého Mesta? Prečo odišiel zo Smeru? Čo považuje za najväčšie problémy a aké sú jeho plány pre Staré Mesto?

Ako mestský a staromestský poslanec pôsobíte niekoľko rokov, teraz prišlo vaše rozhodnutie kandidovať za starostu. Prečo?

Pretože sa mi nepáči dosť veľa vecí v Starom Meste a som presvedčený, že by sa to dalo robiť lepšie. Áno, viem, že sa opravujú niektoré cesty a chodníky, sadí sa nejaká zeleň, otvorí sa nový park. Ale sledujem tiež, že sa cesta opraví a o mesiac sa znova rozkope. Aj chodníky sa rekonštruujú, ale často ide len o rôzne zlepence alebo plátanie dier. Vysadí sa zeleň, ale nezabezpečí sa polievanie, taže do pár mesiacov tam máte vyschnuté, zvädnuté kvety a efekt je ešte horší ako pred výsadbou. Načo takéto nekoncepčné a polovičaté riešenia? Viete, potom sa začnete pýtať – naozaj to nejde lepšie? V Starom Meste mi jednoducho chýba dobré manažérske riadenie, systémovosť a niekedy aj zdravý sedliacky rozum. A toto by som chcel do samosprávy priniesť. Myslím, že je tu potenciál na to, aby sa veci robili lepšie aj rýchlejšie tak, aby sa Staré Mesto výrazne a zásadne zmenilo na krajšiu, reprezentatívnejšiu mestskú časť, na ktorú budeme môcť byť my, Staromešťania, hrdí.

Aké konkrétne zmeny máte na mysli?

Cesty treba rekonštruovať až po dohode so všetkými sieťovými firmami tak, aby sa nemuseli po krátkom čase „otvárať“ kvôli nejakej oprave. Chodníky by som rád obnovil podľa dokumentu Program obnovy chodníkov, ktorý som už dávnejšie pripravil - všetky bezbariérové, v rovnakom dizajne, s rovnakými materiálmi, teda opraviť ich systémovo a dlhodobo. Aby boli nielen funkčné, ale aby sa celkovo zvýšila aj estetická úroveň centra mesta. Všetka zeleň, ak má byť skutočným skrášlením mesta, musí mať zabezpečenú pravidelnú starostlivosť, vo všetkých parkoch treba zaviesť závlahový systém. Medická záhrada už konečne musí prestať vyzerať ako sahara! Tiež je najvyšší čas doriešiť parkovanie v Starom Meste – presadím prednostné a hlavne bezplatné parkovanie pre Staromešťanov, prednosť jednoducho musia mať za každých okolností rezidenti.

Je o vás známe, že ste pomerne aktívny poslanec – organizujete rôzne akcie pre Staromešťanov od kontajnerov na zber odpadu až po náučné prehliadky mestom. Sú takéto individuálne aktivity potrebné? Nestačí robiť len to, čo vám vyplýva z vašej pozície poslanca?

Dá sa na to aj takto pozerať. Alebo si naopak poviete, že nebudete sedieť so založenými rukami a pokúsite sa pomáhať tam, kde je to potrebné. Ja som pri svojej poslaneckej práci videl, kde sú medzery staromestskej samosprávy, dlhodobo vnímam jej nefunkčnosť v mnohých oblastiach, pomalosť, pasivitu. A ja som sa rozhodol, že nebudem len čakať, kým sa niečo schváli alebo zavedie, ale budem niektoré veci pre ľudí robiť aj svojpomocne. Viem, že tým čiastočne suplujem prácu samosprávy. Čo myslíte, prečo som začal organizovať kontajnerovú akciu? Ľudia mi písali, dožadovali sa takejto služby. Samospráva asi nebola schopná to organizovať pravidelne a dostatočne často, tak to robím sám. A o tom, že je to potrebné, svedčí fakt, že kontajnery sú stále plné a ľudia sa dožadujú ďalších a ďalších kontajnerov.

A podobne je to aj s inými mojimi aktivitami. Počúval som ľudí, čo chcú, zbieral ich podnety, s ktorými sa na mňa obracali. A snažil sa v rámci svojich možností urobiť to, čo im v Starom Meste chýba. Myslím, že sa mi pár prospešných vecí podarilo uskutočniť aj z pozície poslanca, ale na veľké, zásadné zmeny potrebujete vyšší mandát. A to je dôvod, prečo dnes kandidujem na starostu.

Niektorí ľudia si myslia, že ste až príliš aktívny...

Viete, to je uhol pohľadu. Bohužiaľ, už sme takí sklamaní z politiky vo všeobecnosti a takí navyknutí na politikov, ktorých hlavnou náplňou práce je vzájomné osočovanie, hádky a hašterenie, že ak potom niekto reálne niečo robí, tak na niektorých ľudí pôsobí až podozrivo. Pritom nerobím nič iné, len to, čo by mali robiť všetci politici – byť tu pre ľudí a pracovať pre nich. Veď na to sme si ich zvolili. Takže nemyslím si, že som až príliš aktívny, to len tak vyzerá v porovnaní s tými, ktorí nerobia nič alebo takmer nič...:) Pozrite sa na to inak. Ak by všetci politici boli aktívni a pracovali celé štyri roky, nielen pár mesiacov pred voľbami, naša mestská časť, hlavné mesto, ale aj celá naša krajina by mohli vyzerať úplne inak...

Kandidujete ako nezávislý. Nie je tajomstvom, že ste boli členom Smeru. Odišli ste teda odtiaľ?

Ako hovoríte, nie je to žiadne tajomstvo. Zo Smeru som odišiel na jar tento rok. Nechcem a nemám čo skrývať, a toto sú fakty – bol som členom Smeru a vystúpil som z neho. A dôvody môjho odchodu? Snažil som sa svojho času o veciach, ktoré sa mi nepáčili, diskutovať na mieste na to určenom – vnútri strany. V súčasnosti, keď už nie som členom strany, ak by som sa k tomu vracal, mohlo by to vyznieť ako ohováranie alebo hádzanie špiny. Tieto spôsoby vidíme medzi politikmi až príliš často. Ja som to nikdy nerobil a nechcem to robiť ani teraz. Ja chcem byť sústredený na prácu, nie politikárčiť.

S akým volebným programom teda prichádzate? A čo by ste, v prípade zvolenia, urobili ako prvé?

Najväčšie problémy Starého Mesta sú dostatočne známe – nečistota, neporiadok, zlé parkovanie. Takže ako prvé by som sa pustil do riešenia týchto oblastí. Chcel by som priniesť markantnú zmenu v čistote založením staromestského komunálneho podniku. Žiadne externé firmy a nevýhodné dodávateľské zmluvy. Zaviedol by som pravidelné upratovacie čaty, a to hlavne v úplnom centre mesta počas víkendov, aj kontrolné hliadky čistoty. O parkovaní som hovoril už vyššie – takže bezpodmienečné zavedenie prednostného a bezplatného parkovania pre Staromešťanov a k tomu prísna a dôsledná práca polície spočívajúca v postihovaní tých šoférov, ktorí parkujú tam, kde nemajú.

Určite chcem ďalej podporovať seniorcentrá a vytvoriť nové, zriadiť na staromestskom úrade linku prvej pomoci pre seniorov, aby neboli bezradní a stratení pri riešení svojich problémov. Vrátiť do ulíc pochôdzkarov a zvýšiť počet policajných hliadok, aby sme sa cítili bezpečne. Mám pre Staré Mesto jasnú víziu a plán.

Viete, to, ako Staré Mesto dnes vyzerá, je výsledkom aj toho, aký má k nemu vedenie samosprávy vzťah. Ja nechcem mať len čistý a pekne zariadený byt. Chcem mať aj čistú ulicu, na ktorú vyjdem, aj upravený park, kam sa pôjdem poprechádzať s rodinou. Ak by sme sa k verejnému priestoru správali rovnako ako k svojmu bytu či k svojej záhrade, vyzeralo by to tu úplne inak. Mojím cieľom bude dosiahnuť, aby samospráva išla v tomto ohľade ľuďom príkladom. Aby, keď sa takto stretneme o štyri roky, tak o väčšine z uvedených problémov už nebudeme musieť hovoriť. Prečo? Pretože už budú vyriešené.

Viac o téme: RozhovorStaré MestoMartin Borguľa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu