Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Komunálne voľby sú za rohom: Už teraz je jasné, že sa neuskutočnia všade

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Blížiace sa obecné voľby sa nemusia uskutočniť všade. Napriek tomu, že komunálne voľby sú na druhú novembrovú sobotu vyhlásené v 2 926 obciach, mestách a v prípade Bratislavy a Košíc aj v ich mestských častiach, je už teraz známe, že v niektorých obciach budú potrebné nové obecné voľby.

Ako informovala riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová, z doterajších údajov je zrejmé, že v piatich obciach voľby vôbec nebudú, v ďalších piatich nebudú voliť starostu a v 23 obciach vyberú obyvatelia menej poslancov obecného zastupiteľstva, ako by mali. Dôvodom je nezáujem o volebné funkcie, teda skutočnosť, že buď nikto nepodal kandidačnú listinu, alebo pri nižšom počte poslancov, čo sa majú zvoliť, prejavilo záujem menej kandidátov, ako je potrebný počet. Presné údaje o obciach, kde sa voľby neuskutočnia, budú známe až vo volebný deň, v sobotu 10. novembra. V tých obciach, kde sa voľby nekonali vôbec, alebo nevolili starostu, či nevyberali potrebný počet obecných poslancov sa do 30 dní od vykonania volieb vyhlásia nové voľby, dodala Chmelová.

Obecné voľby sa uskutočnia v sobotu 10. novembra od 07:00 do 22:00. Približne 4,45 milióna obyvateľov Slovenska si v nich môže vybrať predstaviteľov 2 926 obcí, miest a v prípade Bratislavy a Košíc aj ich mestských častí na najbližšie štyri roky. Keďže súčasných mestských a obecných zástupcov sme naposledy riadne volili v sobotu 15. novembra 2014, uplynie im štvorročné volebné obdobie 15. novembra tohto roka. Starostov obcí, primátorov miest a poslancov obecných, mestských a v prípade Bratislavy a Košíc aj miestnych zastupiteľstiev môžu v obecných voľbách na najbližšie štyri roky voliť všetci, čo v mestách a obciach majú trvalý pobyt, občania SR aj cudzinci, ak majú aspoň 18 rokov.

Voličské právo si v obecných voľbách môže po prvý raz v živote uplatniť približne 55 500 prvovoličov, čo je 1,25 percenta z celkového počtu 4,45 milióna oprávnených voličov. Počet prvovoličov, ktorí už v iných voľbách volili, ale vo voľbách do orgánov samosprávy obcí môžu voliť po prvý raz, sa odhaduje na 227-tisíc, a to je 4,17 percenta z celkového počtu oprávnených voličov. Prekážkou práva voliť je zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany verejného zdravia. Pri obecných voľbách sa dá voliť iba v mieste trvalého bydliska. Neexistuje tu voličský preukaz, keďže v každom meste a obci si voliči vyberajú z iných kandidátov. Voliť sa dá na základe občianskeho preukazu alebo dokladu o pobyte pre cudzinca.

Výsledky obecných volieb ovplyvnia život v každej obci, meste či mestskej časti na najbližšie štyri roky. Obecné, mestské či miestne zastupiteľstvá rozhodujú o tom, ako sa využijú miestne dane a poplatky od obyvateľov, starajú sa napríklad o miestne cesty, materské školy, základné umelecké školy, osvetlenie, čistotu, verejnú zeleň, zásobovanie pitnou vodou, komunálny odpad a ďalšie oblasti. Medzi najdôležitejšie originálne kompetencie samosprávy patria tiež školské jedálne a centrá voľného času, opatrovateľské služby, kultúrne zariadenia. Zároveň majú obce kompetencie súvisiace s preneseným výkonom štátnej správy, ktoré financuje štát a patria medzi ne základné školy, stavebné konanie, matriky, životné prostredie a organizácia volieb a referend.

Novembrové komunálne voľby budú prvé, ktoré sa riadia novou volebnou legislatívou. O voľbách na webstránke podrobne informuje Ministerstvo vnútra SR. Ministerstvo už tradične bude voličov informovať aj na telefonickej infolinke, ktorú spustí na začiatku budúceho týždňa.

Viac o téme: BratislavaSlovenskoKomunálne voľby 2018
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu