Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovenský Návod na použitie v súťaži krátkych filmov

V rámci Medzinárodnej súťaže krátkych filmov sa na Art Film Feste predstaví 43 čerstvých snímok, nakrútených najneskôr v minulom roku. Zostavovatelia sekcie sú Martin Kaňuch, Daniel Vadocký a Magdaléna Macejková.

Slovenský film má jediné zastúpenie titulom Návod na použitie režisérky Jany Minárikovej (VŠMU). Film vznikol „na objednávku mimozemských bytostí z planéty Perelandra, ktoré s tvorcami nadviazali spojenie“ v októbri 2007. Zachytáva život ľudí na planéte Zem, od narodenia až po smrť. Snímka je rýchlym, vreckovým návodom na použitie života tu na Zemi, v deviatich bodoch - kapitolách. Jeho vznik trval približne rok, natáčal sa v pätnástich výrobných prevádzkach na Slovensku, v Čechách a v Poľsku. Väčšinou to boli pásové výroby. Na realizácii sa podieľali bývalí a súčasní študenti VŠMU spolu s členmi kreatívneho združenia almostar.

Medzi autorov zaujímavých snímok v sekcii patria i hostia Koen a Dejaegher (režisér filmu The Altruists), Mihala Brezis (izraelská režisérka filmu Lost Paradise), legenda experimentálneho filmu Christoph Girardet (režisér filmu Contre–jour ) i Rúnar Rúnarsson (režisér filmu Two Birds). Príbeh tohto filmu sa odohráva počas jednej letnej noci. Mladučký tínedžer je zamilovaný do svojej kamarátky, ale je príliš hanblivý, aby jej to povedal. Keď sa skoční party s drogami, alkoholom a jedným znásilnením, končí aj ich detstvo a začína sa tvrdá realita dospelosti.

Medzi lahôdky patrí i film This Way up režisérov Alana Smitha a Adam a Foulkesa, ktorý je nominovaný na Oscara a v neposlednom rade jeden z najemocionálnejších filmov v sekcii Echo, režiséra Magnusa von Horna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu