Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Art Film Fest so slávnymi filmami aj osobnosťami

Otvaráci film: Broken Embraces Los Abrazos Rotos
Otvaráci film: Broken Embraces Los Abrazos Rotos

Novinky režisérov svetového mena, kultové snímky, tanečné filmy či americké komédie, koncerty pod holým nebom, osobnosti strieborného plátna a ešte viac ponúkne blížiaci sa 17. ročník Art Film Festu, ktorý privíta filmových fanúšikov od 20. do 27. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne.

„Keď sme začali v tomto roku zostavovať program 17. ročníka, priznám sa, čelil som obavám, či budeme môcť ponúknuť dostatok filmov. Teraz, keď program uzavierame, zmocňuje sa ma intenzívna obava, či na vybrané množstvo filmov nájdeme dostatok miesta v premietacích sálach. O čom to svedčí? S filmovým umením to zrejme nie je zďaleka také zlé, ako sa často tvrdí. A možno aj o tomto festivale vie svet podstatne viac, než sme si ochotní doma pripustiť,“ hovorí programový riaditeľ Art Film Festu Peter Nágel.

Artfilm aj tento rok udelí osobitné festivalové ocenenia Hercova misia – Actor's Mission Award za herecký prínos dvom osobnostiam kinematografie a dve ceny Zlatá kamera – Golden camera za mimoriadny prínos filmovému umeniu.

Cenu Hercova misia si v sobotu 20. júna osobne v Trenčianskych Tepliciach prevezme a vlastnoručne pripevní bronzovú plaketu na Most slávy svetoznámy britský herec Jeremy Irons a v piatok 26. júna český herec Jaromír Hanzlík.

Zlatú kameru získa slávny taliansky režisér Ettore Scola, ktorý si ju prevezme hneď v úvode Art Film Festu, v piatok 19. júna a prvá dáma českého filmu, režisérka Věra Chytilová, ktorá si pre ocenenie príde v sobotu 27. júna.

Tohtoročný Art Film Fest ponúkne dve súťažné sekcie. Medzinárodnú súťaž hraných filmov bude hodnotiť päťčlenná medzinárodná porota. Účasť v nej potvrdili maďarská herečka a režisérka Eniko Eszenyi, nemecký kurátor, dramaturg a riaditeľ filmového festivalu Heiko Fischer, americký kritik a publicista Jay Weissberg, český herec a režisér Jan Kačer a slovenská herečka, speváčka a cestovateľka Dorota Nvotová. Víťaz získa cenu Modrý anjel a 15-tisíc eur.

Súťaž krátkych filmov bude posudzovať trojčlenná porota v zložení: poľská historička a teoretička filmu Jadwiga Glowa, rumunský scenárista a režisér Adrian Sitaru a slovenská animátorka, režisérka a producentka Ivana Zajacová.

Okrem súťažných sekcií ponúkne Art Film Fest aj sekcie informatívne. Slovenská sezóna ponúkne výber aktuálnych domácich snímok a aj premiéry. Diváci sa dočkajú napríklad dlhoočakávaného filmu režiséra Ivana Vojnára s pôvodným názvom Kvety sakury, ktorý sa do kín dostane ako Ženy môjho muža. Festival uvedie napríklad aj Pokoj v duši, Tango s komármi, Ako sa varia dejiny, Nebo, peklo, zem či Nedodržaný sľub. Sekcia Americké tanečné filmy 80. rokov obsahuje snímky, ktoré sa už viac ako 20 rokov pripomínajú niekoľkým generáciám nezabudnuteľnými tanečnými číslami či hudobnými hitmi. Diváci sa môžu tešiť aj na Fame režiséra Alana Parkera alebo All That Jazz režiséra Boba Fosseho. Každý tanečný film návštevníkom osobne uvedie známy slovenský tanečník a choreograf Ján Ďurovčík.

Prezident festivalu Milan Lasica vybral svoje obľúbené komédie do sekcie To najlepšie z komédie, do festivalových kín osobne uvedie napríklad Krásky noci s legendárnou Ginou Lolobrigidou.

Sekcia Okolo sveta obsahuje skutočné bonbóniky svetovej kinematografie. Potvrdený je aj víťaz posledného festivalu v Benátkach a na Oscara nominovaný Wrestler režiséra Darrena Aronofského, s ktorým sa na herecký piedestál navrátil Mickey Rourke. Dočkáme sa aj filmových portrétov Georgea Busha, Che Guevarru aj Mikea Tysona.

Sekcia Európske zákutia zas prinesie na Art Film najnovšie spracovanie legendy o čachtickej panej Alžbete Bathory. Snímku Grófka nakrútila a spodobnila známa francúzska herečka a režisérka Julie Delpy. Film mal svetovú premiéru na nedávnom prestížnom festivale v Berlíne.

Kultové filmy ponúkne snímky, ktoré tvorili históriu filmu. Láska a anarchia zase mapuje najsúčasnejšie trendy nezávislého európskeho, amerického aj ázijského filmu. Nočná prehliadka prináša opäť výber šokujúcich a unikátnych filmových diel.

Art Film Fest si pripomenie dvadsiate výročie novembrovej revolúcie 1989. Vo festivalových kinách premietne dve snímky, venované tejto mimoriadnej historickej udalosti. Americký dokumentárny film The Power of the Powerless/ Moc bezmocných režiséra Coryho Taylora a druhým titulom bude Občan Havel.

Okrem filmov budú môcť návštevníci zadarmo navštíviť aj dva veľké koncerty pod holým nebom. V nedeľu 21. júna, privíta Trenčín na námestí pozoruhodnú kapelu od našich západných susedov, Bratov Ebenovcov, ktorých lídrom je známy moderátor a herec Marek Eben. Druhý veľký koncert Art Film Festu sa uskutoční v stredu, 24. júna, a fanúšikovia sa môžu tešiť na populárnu českú skupinu Kryštof na čele s charizmatickým Richardom Krajčom.

Návštevníci Art Film Festu si budú môcť koncerty v Trenčianskych Tepliciach vychutnávať vo festivalovej kaviarni v Kúpeľnej dvorane každý deň. Hudobná séria „Každý večer naživo uvádza Oskar Rózsa“ odštartuje v sobotu 20. júna a zaspieva bývalý frontman kultovej kapely Le Payaco Tomáš Sloboda s formáciou Sounds Like This. Koncerty do konca festivalu odohrajú postupne džezová skupina Oskar Rózsa Quartet, vokálna kapela Fragile, osem spevákov bez hudobných nástrojov, ktorí predstavia známe svetové popové aj džezové hity, Radek Pastrňák a Pakostra Blues, formácia špičkových ostravských bluesových muzikantov, slovenská folkrocková speváčka Soňa Horňáková so skupinou a známy spevák Marcel Palonder so svojim novým projektom Tango Ultimo.

Aj tento rok budú mať študenti do 26 rokov možnosť navštíviť Medzinárodný filmový festival Art Film Fest zadarmo. Stačí ak si na internetovej stránke festivalu www.artfilm.sk vyplnia registračný formulár. Ten je k dispozícii do 18. 6. 2009.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu