Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Krzysztof Zanussi si prevezme cenu Zlatá kamera

Krzysztof Zanussi
Krzysztof Zanussi

Jeden z najvýznamnejších režisérov poľskej a svetovej kinematografie si 5. júla na 16. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Artfilm prevezme cenu Zlatá kamera. Nebude to jeho prvá návšteva festivalu. Už v roku 1997 bol Krzysztof Zanussi na Artfilme ako predseda poroty.

Zanussi sa narodil 17. 7. 1939 vo Varšave. V roku 1959 ukončil štúdium na Fyzikálnej fakulte Varšavskej univerzity, v roku 1962 na Filozofickej fakulte Jagelonskej univerzity v Krakove. V roku 1966 ukončil štúdium réžie na Vysokej filmovej, televíznej a divadelnej škole v Lodži.

Vytvoril vyše tridsať dlhometrážnych autorských filmov pre kiná a televíziu. Debutoval v roku 1969 filmom Štruktúra kryštálu, v ktorom prostredníctvom dvojice hrdinov - spolužiakov s úplne inými osudmi po škole, konfrontuje dva životné postoje - humanistický a racionálne pragmatický.

S filmami Rodinný život (1971), Štvrťročná bilancia, (1974, cena OCIC z Berlína), Ochranné sfarbenie (1976), Špirála (1978, Cena ekumenickej poroty z Cannes), Konštanta (1980, Cena poroty a Cena ekumenickej poroty z Cannes), Kontrakt (1980) či Imperatív (1982, Zvláštna cena poroty a Pasinetti Award z Benátok) sa zaradil medzi hlavných predstaviteľov „kina morálneho nepokoja“, ktoré reflektovalo spoločenskú situáciu v Poľsku od šesťdesiatych do osemdesiatych rokov.

Zlatého leva na festivale v Benátkach získal Zanussi za film Rok pokojného slnka (1984), príbeh zblíženia dvoch ľudí, ktorí k sebe nájdu cestu aj napriek jazykovej bariére. Po vyše dvadsiatich rokoch sa do Benátskej súťaže vrátil so snímkou Persona Non Grata (2005), kde do hlavnej úlohy obsadil ruského režiséra Nikitu Michalkova.

Zanussi, ktorý od konca sedemdesiatych rokov pôsobil aj ako divadelný a operný režisér je i autorom kníh O strihu v amatérskom fime (1968) a Rozhovory o amatérskom filme (1978). V rôznych pozíciach pomáhal aj pri nakrúcaní filmov Krzysztofa Kieslowského.

Zanussi je členom Európskej filmovej akadémie, pápežskej komisie pre kultúru vo Vatikáne, prezidentom FERA (Európskej federácie audiovizuálnych tvorcov), režíroval v divadle (Palermo, Bonn, Krakow, Bazilej), prednášal na filmových školách (napr. v Lodži, National Film School v Londýne), od roku 1992 je profesorom na Sliezskej univerzite v Katoviciach.

Momentálne nakrúca film Srdce na dlani.

Z ďalších filmov:

Nech si kdekoľvek … (1988), Dotyk ruky (1992), Cval (1996, Zvláštna cena poroty z Tokia), Život ako smrteľná choroba, prenášaná pohlavnou cestou (2000, cena Golden St. George z Moskvy), Suplement (2002, cena FIPRESCI - zvláštna zmienka z Moskvy)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu