Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Čechomor a Monkey Business vystúpia na Artfilme!

Čechomor Zobraziť galériu (3)
Čechomor

Po vlaňajšom úspechu vystúpenia Gorana Bregoviča, ktorý počas Artfilmu zaplnil trenčianske Mierové námestie, pripravili organizátori festivalu aj tentoraz dva veľké koncerty pod holým nebom a zadarmo.

Trenčianske mierové námestie už 28. júna, teda deň po otvorení festivalu, privíta českú formáciu Čechomor. Najznámejšia a najúspešnejšia česká skupina patriaca do prúdu world music existuje už rovných 20 rokov. Pod názvom I. Českomoravská nezávislá hudební společnost začala hrávať už koncom 80. rokov. ,,Každý z nás hral úplne inú hudbu a ľudovky sme vnímali ako akúsi krčmovú radosť. Máme takzvané krčmové konzervatórium. Keď sa s kamarátmi stretnete v krčme, tak sa väčšinou vo finále vždy speivajú ľudovky," povedal v rozhovore pre denník Pravda gitarista a spevák skupiny Franta Černý.

Čechomor debutoval v roku 1991 albumom Dověcnosti. Nasledovali ďalšie dve platne Mezi horami (1996) a Čechomor (2000). Veľkým úspechom sa stala štvrtá nahrávka Proměny (2001), ktorá Čechomoru otvorila brány do zahraničia. Kapela za ňu získala tri prestížne české hudobné ceny Anděl. Členovia Čechomoru si zahrali aj v polofiktívnom filmovom príbehu režiséra Petra Zelenku Rok ďábla (2002), vďaka ktorému sa ich publikum ešte rozšírilo. Úspech slávili aj s platňou Co sa stalo nové (2005), ich zatiaľ posledným albumom je kolekcia vianočných kolied, ktorú vydali vlani. Čechomor vo svojej tvorbe odieva ľudové pesničky do modernej, často až rockovej podoby. Tradičný moravský, český, poľský, slovenský a rómsky folklór sa v ich piesňach miesi s bigbítom a najnovšie aj írskymi a japonskými prvkami.

Druhým veľkým koncertom na tohtoročnom Artfilme bude vystúpenie rovnako českej formácie Monkey Business, ktorá do Trenčína príde so svojou nezameniteľnou funky náladou. Trenčianske Mierové námestie roztancuje 3. júla. Formácia, ktorá združuje hudobníkov ako Roman Hollý, Matěj Ruppert či Tonya Graves príde predstaviť aj svoj zatiaľ posledný album Objects Of Desire and Other Complications (2007). Českí kritici združení v Akadémii populárnej hudby mu udelili cenu Anděl pre najlepšiu platňu roku v kategórii pop & dance. Z piatich nominácií získali Monkey Business ešte tri ďalšie ceny - za videoklip, obal a Matěj Ruppert sa stal spevákom roku. Okrem nových skladieb nezabudnú Monkey Business v Trenčíne na svojej veselej šou pridať aj piesne zo svojich starších albumov.

Možno príde rad aj na hity Piece Of My Life alebo My Friends z debutovej platne Why Be In When You Could Be Out (2000). Dychové sekcie na album aranžoval Fred Wesley (James Brown, George Clinton, Tina Turner). Už týmto debutovým albumom skupina zaujala. Svedčia o tom ceny Anděl nielen pre objav roka, ale tiež pre skupinu roka. Nasledoval druhý album Save the Robots (2001), na ktorom kapela opäť spolupracovala s viacerými hviezdnymi menami, okrem Freda Wesleyho aj s gitaristom Hiramom Bullockom (Paul Simon, Miles Davis) alebo s českým hudobníkom Danom Bártom. Ako svoju zatiaľ najtvrdšiu platňu charakterizovala kapela po jej vydaní album Resistance is Futile (2003) s hosťami ako Iva Bittová či Jiří Stivín. Monkey Business opäť zaujali akademikov a získaliAnděla za album roku. Inak to nebolo ani pri ich predposlednom albume Kiss Me On My Ego (2005), ktorý má Anděla za platňu roka aj najlepší zvukový záznam. Okrem kvalitnej hudby sa členovia Monkey Business môžu pochváliť aj vyberaným filmovým vkusom. Medzi najobľúbenejšími filmami jednotlivých členov kapely totiž figurujú snímky ako Formanov Amadeus, Tajomný predmet túžby Luisa Buňuela, Kladivo na čarodejnice Otakara Vávru alebo Spalovač mrtvol Juraja Herza.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu