Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Medzinárodný filmový festival ARTFILM už budúci týždeň

Filmový festival, ktorý sa koná každý rok koncom júna v Trenčianskych Tepliciach a v Trenčíne, privíta tento rok svojich návštevníkov v dňoch 27. júna - 6. júla 2008.

Artfilm patrí k najväčším slovenským filmovým festivalom s dlhou tradíciou a čoraz vyšším kreditom aj v zahraničí. Aj tento rok poskytne svoju klasickú multižánrovú prehliadku filmov s heslom „Filmy z celého sveta“. Projekcie filmov budu prebiehať v nasledovných kinosálach: Trenčín - Kultúrne a metodické centrum Ozbrojených síl Slovenskej republiky (ODA), kino Metro a Bažant kinematograf na Štúrovom nám. Trenčianske Teplice – kino Prameň a TATRA BANKA Cinema – kinostan v Kúpeľnom parku.

V tomto roku festival ponuka možnosť zhliadnuť viac ako 105 celovečerných a 80 krátkych filmov v súťažných aj nesúťažných programových sekciach. Okrem filmov budú môcť diváci zadarmo navštíviť aj dva veľké open-air koncerty a to 28. júna - Čechomor a 3. júla Monkey Bussines, diskusné panely s významnými filmovými tvorcami a slávnymi hercami. V trenčianskom kine Metro sprístupnia pre verejnosť vernisáž výstavy „Suchá hora“.

V Trenčíne bude centrom spoločenského a zábavného festivalového života STEPS Club, kde budú vystupovať poprední DJ's. V Trenčianskych Tepliciach sa vo Festivalovej kaviarni Kúpeľná dvorana uskutoční séria koncertov Každý večer naživo, ktoré osobne bude uvádzať Oskar Rósza.

Vystúpia na nich Erich Boboš Procházka & Sitra Achra, Azúcar Cubana, Slide & Udu, český herec Jan Budař a Eliščin band, Dano Heriban trio, Marián Geišberg so skupinou UMK.

Artfilm aj tento rok udelí osobitné festivalové ocenenia Hercova misia – Actor's Mission Award za herecký prínos štyrom osobnostiam svetovej i domácej kinematografie a tri ceny Zlatá kamera – Golden camera za mimoriadny prínos filmovému umeniu. Prevziať cenu Hercova misia a vlastnoručne inštalovať bronzovú plaketu na Most slávy v Trenčianskych Tepliciach prídu nórska herečka Liv Ullmann, talianská herečka Chiara Caselli, egypský herec Omar Sharif a slovenský herec Ivan Palúch.

Ocenenie Zlatá kamera festival udelí českému kameramanovi a spolutvorcovi štyroch desiatok celovečerných filmov Miroslavovi Ondříčkovi, poľskému režisérovi Krzysztofovi Zanussimu a talianskemu scenáristovi Toninovi Guerrovi.

Novinkou Medzinárodného filmového festivalu Artfilm je voľný vstup pre študentov. Jedinou podmienkou je vek do 26 rokov a registrácia na stránke www.artfilm.sk. Registrácia, vďaka ktorej študenti získajú cinepass, je prístupná do 26. júna. CinePass je možné zakúpiť v predpredaji siete Ticketportal od 1. do 26. júna za cenu 690 Sk, alebo priamo na mieste za 890 Sk. Špeciálny študentský CinePass má v predpredaji cenu 290 Sk a priamo na mieste 390 Sk.

Do trenčianskych kín bude možné zakúpiť si i jednodňovú vstupenku za 150 SK. Vstupenky na jednotlivé festivalové predstavenia budú v predaji za 60 SK. Majitelia cinepassu majú voľný vstup na všetky verejné festivalové projekcie v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne, a tiež na sprievodné podujatia festivalu. Podrobný rozpis cien cinepassov a zliav je uvedený na internetovej stránke festivalu.

Tohtoročný Artfilm ponúkne tri súťažné sekcie. Celovečerné hrané filmy bude hodnotiť päťčlenná medzinárodná porota. Účasť v nej potvrdili rumunský režisér Cristian Mungiu, minuloročný nositeľ Zlatej palmy z Cannes, macedónska herečka Labina Mitevska a slovenský herec Marián Labuda, prezidentka European Film Promotion Claudia Landsberger a filmový kritik David D'Arcy. Druhou súťažnou sekciou je Panoráma východu, ktorá ponúka hrané filmy z regiónu strednej a východnej Európy. Prehliadka krátkych filmov najrôznejších žánrov je treťou súťažnou sekciou festivalu.

Okrem súťažných sekcií ponúkne Artfilm aj sekcie informatívne. Panoráma prináša tituly z celého sveta, ktoré patria do kategórie "musíte vidieť". Sekcia Dokumentárne filmy chce zase nadviazať na silnú dokumentaristickú tradíciu na Slovensku. Nový čínsky film sa zameria na diela z bohatej kinematografie Číny, ktoré v posledných rokoch rezonovali vo svete. Filmy fondu Huberta Balsa, MFF Rotterdam je sekcia filmov podporených prestížnym rotterdamským fondom.

Late Night Show prezentuje provokatívne a často extravagantné snímky. Minuloročná medzinárodná súťaž študentských filmov (Na ceste / On the road) sa premení tento rok na nesúťažnú prehliadku prác študentov zo slovenských a českých filmových škôl.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu