Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zakladateľ filmového festivalu Artfilm Peter Hledík bol online!

Peter Hledík Zobraziť galériu (3)
Peter Hledík

Peter Hledík riaditeľ Hercovej misie – Actor's Mission Award herec, režisér, scenárista, zakladateľ a riaditeľ filmového festivalu ArtFilm v Trenčianskych Tepliciach

Jeho zásluhou sa pred štrnástimi rokmi prvýkrát uskutočnila v Trenčianskych Tepliciach komorná prehliadka dokumentárnych filmov. Písal sa rok 1993, teda rok vzniku samostatnej Slovenskej republiky.

Po troch rokoch sa začala na festivale udeľovať cena Hercova misia, ktorá sa každoročne udeľuje hercovi, ktorý ovplyvnil myslenie, životný štýl a hodnoty svojej generácie.

Dnes je z Artfilmu prestížny a uznávaný filmový festival, ktorý navštívila Catherine Deneuve, Jean-Paul Belmondo, Jiří Bartoška, Milka Vašáryová, Geraldine Chaplinová či Peter Greenaway.

Z pomerne skromných začiatkov sa Petrovi Hledíkovi podarilo vybudovať špecializované podujatie s medzinárodným zvukom, kam ochotne prichádzajú umelci svetového mena.

Tvorba:

1980 Herec z rodu nesmrteľných

1982 Kočka (scenár)

Chuť vody

1985 Tretí šarkan (scenár)

1987 Miliónový chlap

1990 Začátek dlouhého podzimu (námet, scenár)

2002 Väzeň č. 9000

2005 Celky a detaily Tibora Biatha

Herec:

1990 Súkromné životy

Pomocná réžia:

1978 Poéma o svedomí I, II

1979 Hra na telo

Odborný poradca:

1998 Čekárna

Rozhovor

13:54:47 - otázka od: SISA Dobrý deň, 1. Chcela by som sa vás opýtať, viete, mám len 13 rokov, a veľmi by som chcela byť herečkou. Nejakú dobrú radu? 2. Prajem vám pekný deň a veľa úspechov! Sisa Neviem, či 13 rokov je už ten vek na túto otázku. Možností je viac, ale myslím, že najlepšie by bolo vskúšať si to pred kamerou, napríklad prihlásiť sa do komparzu, alebo televíznej relácie, na konkurz. Zažiť skutočné nakrúcanie filmu je potrebné, aby si potom mohol človek tú otázku položiť ešte raz. Ale v každom prípade držím palce, nie je to ľahké...

13:54:47 - otázka od: Michal Besedič Dobrý deň pozdravujem Vás a držím palce. Chcem sa spýtať či neuvažujete pozvať na niektorý z budúcich festivalov pozvať Alaina Delona? Ďakujem Uvažujeme. Bol však na Slovensku už pred rokmi a vtedy sa nám zdalo, že ak by prišiel dva krát do roka, bol menej vzácny.

13:56:33 - otázka od: darina Dobry den prajem p.Hledík, chcela by som sa opýtať... aký čakáte nárast návštevnosti Artfilmu tento rok? Tento rok sa nám prihlásilo už niekoľko stoviek študentov a tak sa neodvážim povedať číslo, ale určite to bude výrazný nárast.

13:59:44 - otázka od: idana Ja by som sa chcela opýtať, kto zo zahraničných hercov bol najnepríjemnejší a v čom a kto bol mimoriadne príjemný. Prajem Vám všetko dobré. Idana. Nepamätám sa na nieho vyložene nepríjemného. Pani Huppertová si dlho vyberala hotelovú izbu... Strávil som krásne chvíle s pánom Krónerom, nádherné dni s Vlastimilom Brodským, ale najviac asi na mňa zapôsobil Belmondo. / Ak nehovoríme o ženách /.

14:02:32 - otázka od: dominika dobri den pan hledík mojej babke sa velmi lubite a chcela by vas vidiet na zivo mohla by som sa vas opytat?? ako to vsetko za svojho zivota zvladate tolko veci robit ked ste reziser scenarista a bodobne?? To ma veľmi teší - i keď páčiť sa babke mi pripomína môj vek. Stíham to tak, že každý deň sa snažím prekonať svoju lenivosť. Obvykle si napíšem na papierik čo nutne musím urobiť a keď sa mi to podarí, môžem napríklad ísť do parku a fotografovať, alebo len tak čítať knižky

14:03:15 - otázka od: kristian Dobrý deň, aký je Váš obľúbený film? Je ich veľa, ale ak iba jeden, potom Cesta Federica Felliniho.

14:06:10 - otázka od: eva Kto je vas oblubeny herec? Co si myslite o beniciovi del toro? Paci sa vam film strach a hnus v las vegas? Mám stále rád Redforda a Newmana najmä v tom známoím filme. Z mladších napríklad syna Jerzyho Stuhra. Či sa mi páči, alebo nie... Vnímam to skôr ako dobré remeslo

14:07:41 - otázka od: natan kam sa chystate na dovolenku? Na dovolenku sa chystám v roku 2009 a rád by som sa vrátil na malý grécky ostrov Skopelos, do dedinky Agnondas. Inak tento rok mám veľa práce.

14:08:55 - otázka od: juro boli ste niekedy na ruskom kole? Nebol, ale niekedy mám pocit, že som na ňom od rána do večera.

14:10:26 - otázka od: gaba dobry den, mate uz favorita tohto rocniku? Kto bude najvacsou hviezdou? Pre mňa to určite bude scenárista Amarcordu Tonino Guerra - a samozrejme pani Liv Ullmann.

14:14:04 - otázka od: Ivan z Košic Dobrý den, chcel by som sa opýtať podľa čoho vyberáte hosti na filmovom festivale. A ešte by som cchel vediet či budete pozývať v buducnosti aj anglických dramatických hercov. Ako napríklad David Suchet, je to pán herec z oceneni tušim aj britskou Baftou. Dakujem za odpoved :) Ak sa pýtate na cenu Hercova Misia, tak tá má svoj štatút. Podľa neho je určená hercovi, či herečke, ktorí svojim pôsobením na filmovom plátne ovplyvmily myslenie, životný štýl a životné hodnoty svojej generácie. Snažíme sa aj objavovať také tváre, ktoré žiaria vo svojej krajine a u nás ich nepoznáme. Určite sa budeme snažiť aj o skvelých britských hercov

14:16:13 - otázka od: Miro Mozte prezradit kolko slovenskych filmov bude v Tepliciach, kolko studentskych slovenskych filmov? Pripadne viete uz povedat ake? Program na internete zatial toho moc nehovori... Práve dnes sa na web dostane programový katalóg festivalu. Nájdete tam všetko aj o slovenských filmoch. Pripomeniem iba Slepé lásky, ktoré si uvedie sám režisér Lehotský.

14:17:26 - otázka od: Laura K. Ahoj Peter,nemam síce otázku...Ale chcem popriať všetko dobré,úspešný Artfilm :-))Pretože Artfilm je nezabudnuteľný zážitok.asistentka Laura Aj tento nadchádzajúci určite bude - a ďakujem.

14:18:19 - otázka od: Táňa Trnovská Ja len chcem popriať ešte veľa pracovných úspechov!!! Bývala spolužička z Oravy. Aj bývalé spolužiačky sú na festivale vítané.

14:18:58 - otázka od: Ivan Dobrý den, chcel by som sa opýtat kto rozhoduje o pozvaných hostoch na festivale Artfilm...ste to aj vy ? Chcel by som sa spýtať či budu pozývany aj anglicky dramtický herci ...napr David Suchet, myslim že je aj oceneny britskou BAFTOU Myslím, že už som odpovedal.

14:20:26 - otázka od: Ingrid Mariňáková Ste šťastný? Ano, sú aj chvíle, keď mám ten pocit. Napríklad, keď ma ráno zobudí môj ročný syn.

14:21:43 - otázka od: stupel dobry den...ako sa mate? Dobrý deň. Hovorieva sa, že ujde to... ibaže to uchádza príliš rýchlo.

14:22:48 - otázka od: vierka Dobry den p.Hledík..ako sa mate? a prajem vela uspechov. Vierka ďakujem, vždy to poteší ak človeku niekto praje... v našich končinách to nebýva častý jav

14:24:29 - otázka od: Dodo Grešner Aké su vaše plány dobudúcna??? Rád by som dopísal scenár hraného filmu a rád by som ho čo najskôr realizoval. A tiež chcem dopísať knihu o Moste slávy.

14:26:46 - otázka od: Marian Dobrý deň,držím Vám palce a chcem sa spýtať či sa festival nepresunie časom do iného mesta napr. Bratislavy,bolo by to smutné.dakujem Nebude to smutné, festival zostáva v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne. Bude aj veselšie, keď sa opäť otvorí Zelená žaba, postaví nové kino... možno.

14:28:51 - otázka od: POSOL to sa na nič lepšie nevedia da t peniaze len na posratý artfilm,?treba riešit bytovu otazku nezamestnanost zdravotníctvo školstvo.a tu sa rieši nejaká sprostost.pozývat sem zahraničné hviezdy a pchat sa im do riti Kultúrny človek potrebuje k životu o niečo viac ako byt, mobil, zamestanie, peniaze. Nikam sa nepcháme. Vy sa môžte pchať kam uznáte za vhodné

14:29:59 - otázka od: Hanka Bojím sa staroby.Je to pravda, že život v každom veku je krásny? Verím, že áno. Ale netreba sa báť.

14:32:43 - otázka od: Pani G.Chaplinova bola festivalom nadsena a dokonca jeden roc.i porodkynou. Ma info o jeho dalsich rocnikoch alebo sa uz nekontaktuje. A este aka bola pani Deneuve, ked je vo filmoch taka skvostna? Pani Chaplinová pracuje, nakrúca. Určite ju ešte pozveme. C. Deneuve je skvostná aj keď len takprejde okolo.

14:33:44 - otázka od: Ivan Dobrý deň, rád by som sa spýtal, či v budúcich ročníkoch neuvažujete o možnosti, kde by sa mohli zadarmo akreditovať všetci študenti, nielen tí, ktorí ešte nedovŕšili 26. Poznám viacero ľudí, ktorí študujú a majú už aj cez 30 a oni by takúto možnosť veľmi uvítali a, samozrejme, návštevnosť festivalu by bola väčšia. Ďakujem za odpoveď. Veková kategória neplatí pre študentov umeleckých škôl. Ako to bude neviem. Poradíme sa.

14:34:18 - otázka od: Silvia Dobrý deň, ja v podstate ani nemám otázku, len chcem vyjadriť radosť, že existuje takýto festival a to, že držím palce, aby naďalej fungoval a Vám všetko dobré. Silvia Teší ma Vaša radosť Silvia,

14:37:04 - otázka od: Ján Bečky Dobrý chcem sa spýtať či pozvete na najbližší festival aj brucea williceho ? Hviezdy tejto veľkosti majú podpísaní zmluvy s producentom filmu, ktorý práve nakrúcajú a podľa takejto zmluvy musia navštevovať festivaly, na ktorých sa film premieruje, napríklad Benátky, Cannes, Berlín. Na ostatné festivaly im potom nezostáva čas... Ale, ktovie...

14:41:31 - otázka od: Je skvele ze Artfilm je hlavne europsky! Co myslite, ako by sa dalo pomoct europskemu filmu a nemuseli by sme byt v kinach i sukromnych TV zahlteni americkou produkciou roznej kvality. Taliansky,franc.,spaniel.....polsky film ako by sa uz ani na obrazovku nemali sancu dostat.. Verím, že festival ako alternatívny distribučný okruh umožní divákom vidieť práve tie filmy o ktorých píšete. Ja optimista verím, že americké a iné béčkové filmy sa časom "prejedia" a skončia tak ako dnes končia poloprázdne pornokiná

14:43:20 - otázka od: hana Brýýý, Peter pán:))) Povedzte mi, ale úprimne, koľkokrát ste buchol päsťou po stole, že už končíte a basta fidly? A keď, ako dlho vám to trvalo, než ste to predýchal? Končievať som chcel často, skoro po každom ročníku, ale ani neviem ako sa to potom zmení. Naraz zistím, že už zase naplno pracujem.

14:47:39 - otázka od: Pitkin Prajem vam kludny den, rad by som sa spytal, ci sa stalo, ze vase pozvanie na Artfilm vam aj niekto zo znamych hercov odmietol a druha otazka - koho by ste rad na Artfilm pozval a pritom viete, ze je to problem. Dakujem za odpoved. Priame odmietnutie som nezažil. Väčšinou sú to pracovné povinnosti kvôli ktorým niektorí herci odmietajú, alebo majú v tom roku pozvania na viac iných a pre nich dôležitejších festivalov. Rád by som sa stretol S Milošom Formanom, ale akosi stále nemá čas.

14:48:00 - otázka od: Samko7 ako sa maaaaaaaaate? este vas tie otaaaazky neunavuju? Otázky nie, skôr odpovede.

14:48:59 - otázka od: ozde Dobry den, nebudete nahodou na Artfilme premietat filmy od rezisera Fatiha Akina?Napr. ten posledny Na druhej strane? Nemám prehľad o všetkých 180 filmoch, ale dnes večer na webe bude všetko.

14:51:29 - otázka od: dilino Kolko penazí dávate hercom ktorý prídu na artfilm ako"hostia". Dovi Hercom hradíme cestu, často aj letenku business, dostávajú denné diety, dary od organizátorov i sponzorov. Najmä letenky bývajú drahé, ak s hercom príde aj maželka, prípadne ďalší hostia.

14:53:29 - otázka od: Pokusman Myslite si, ze Jakubiskov film Bathory to dotiahne az na oskara? Aky film odporucite slovenskemu divakovi ako odbornik na slovo vzaty? Videl som avízo na CT, že film ide konečne do kín. Bohužial som ho nevidel, ale Juraj Jakubisko by nemal sklamať. Oskar ? Ja som bol napríklad presvedčený, že ho dostane Wajda za Katyň...

14:55:54 - otázka od: matus ake je postavenie art filmu v zahranici? je to znamy festival alebo je to iba nas slovensky festival...dakujem Festival má už po 16 rokoch svoje miesto v kalendári veľkých festivalov. Je rešpektovaný. Napríklad Roman Polanski si ho vybral spomedzi asi stovky pozvaní. Samozrejme, že Cannes, Benátky to nie sú, ale pracujeme a máme svoju víziu.

14:59:40 - otázka od: zuzi Bozkávam vas za to čo ste dokázal urobiť s ART FILMOM. Dúfam, že aspoň tento rok si utrhnem chvíľku a pôjdem sa pozrieť. Ďakujeme Vám Zuzi Ďakujem, ďakujem a teším sa na stretnutie v Trenčianskych Tepliciach. Prajem vám všetkým príjemný deň a príďte ak máte radi film od 27. júna do 6. júla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu