Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Workshopy a semináre na Artfilme

Na pôde XV. MFF Artfilm sa uskutočnia tri odborné stretnutia s uznávanými filmovými teoretikmi, určené poslucháčom a pedagógom filmových skôl, ako aj odbornej verejnosti a záujemcom o filmové umenie.

V sobotu 23.6. budú Jaques Comets a jeho hostia z La Fémis diskutovať na tému Filmový strih v akte filmovej tvorby. V nedeľu 24.6. prezradí Nik Powell Jedenásť fatálnych chýb, ktorých sa dopúšťajú mladí scenáristi v Európe. A vo štvrtok 28.6. priblíži Alain Bergala Úlohu herca v akte filmovej tvorby.

Sobota 23. júna

Jacques Comets a hostia z La Fémis
Filmový strih v akte filmovej tvorby

V strižni je už všetko napísané, všetko je už povedané, všetko je už zahraté. A predsa, pri strihu je všetko v hre, zmysel a čas príbehu, ale aj herecký výkon. Všetko je už vypracované, a zároveň treba všetko znovu vynájsť. Od tejto myšlienky sa dá rozvinúť reflexia o a okolo strihu, ktorá by na jednej strane zahŕňala diskusiu o zatiaľ nedostatočne uvedomenom dopade digitálnej éry, a na druhej strane, prirodzene, otázku pedagógie.

Jacques Comets je strihač, spoluvedúci katedry strihu na la Fémis v Paríži. Medzi mnohými ďalšími spolupracoval s Bernardom Storom, Christine Pascal, Tonie Marshall, Petom Vaclavom, Joëlom Fargesom, Ramadanom Suleimanom, Raoulom Peckom, Djamshedom Usmonovom... Prednedávnom dokončil strih celovečerného animovaného filmu Max& Co, od režisérov Frédérica a Samuela Guillaumeovcov. Aktuálne pracuje na francúzskom filme Sur les chapeaux de roue od Tonie Marshall s Nathalie Baye a Eduardom Baerom v hlavných úlohách.

Nedeľa 24. júna

Nik Powell
Jedenásť fatálnych chýb, ktorých sa dopúšťajú mladí scenáristi v Európe

Producent a riaditeľ filmovej školy v Londýne a viceprezident EFA bude z pohľadu producenta a scenáristu hovoriť s mladými scenáristami o súčasnom európskom filmovom príbehu 24. júna 2007 od 14.00 do 17.00 hod v aule hotela Most slávy v Trenčianskych Tepliciach.

Nik Powell je producent, scenárista a riaditeľ Národnej filmovej a televíznej školy (NFTS) v Londýne. Je spoluzakladateľom Virgin Group, jednej z najvplyvnejších skupín svetového zábavného priemyslu, ako aj Place Productions a SCALA Productions, s ktorými sa podieľal na vytvorení mnohých ocenených filmov. Od roku 1996 je členom predstavenstva Európskej filmovej akadémie ktorému dnes aj predsedá.

Štvrtok 28. júna

Alain Bergala
Úloha herca v akte filmovej tvorby

Všeobecný názor, často veľmi zjednodušený, je, že rola herca sa v podstate obmedzuje na interpretáciu postavy. Na základe úryvkov filmov položíme otázku zo širšieho hľadiska: na čo slúži herec? Uvidíme, že jeho úloha pri akte zrodu filmového diela je oveľa dôležitejšia. Herec je interpret, no zároveň je to aj telo, ktoré stelesňuje, telo, ktoré je tovar a zároveň vektor túžby vo všetkých štádiách vytvárania filmu.

Alain Bergala bol šéfredaktorom a riaditeľom knižných kolekcií vo filmovom mesačníku Cahiers du cinéma. Je autorom mnohých článkov a kníh o filme venovaných Godardovi, Rosselinimu, Kiarostamimu atď. V rokoch 2000 až 2002 bol hlavným poradcom francúzskeho Ministerstva školstva v oblasti filmu a na túto tému napísal knihu L’hypothèse cinéma (Hypotéza film). Je režisérom viacerých filmov pre televíziu a kino, pričom ide najmä o filmy o umení. V súčastnosti je lektorom na Univerzite Paríž 3 a vedúcim katedry kultúry a filmovej analýzy na La Fémis.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu