Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Art Film Fest 2015 pozná víťazov, triumfovala guatemalská Sopka Ixcanul

Záverečný ceremoniál
Záverečný ceremoniál (Zdroj: Art film fest 2015)

Slávnostným ceremoniálom a odovzdávaním cien sa v piatok večer skončil 23. ročník Art Film Festu, ktorý sa konal od 19. do 26. júna 2015 v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne.

Spomedzi 11 filmov v medzinárodnej súťaži hraných filmov získal hlavnú cenu Art Film Festu, Modrého anjela za najlepší film, guatemalský film Sopka Ixcanul. Je príbehom 17-ročného dievčaťa, ktoré pochádza z kmeňa kaqchikelských Mayov a s rodičmi žije pri kávovej plantáži na úpätí aktívnej sopky. Mala by nasledovať tradície, no ona túži objaviť neznámy svet na druhej strane pohoria a ujsť do Ameriky.

„Režisér Jayro Bustamante a jeho tím nám ukazujú veľmi intímny rodinný príbeh medzi domorodými kmeňmi v Guatemale, vyhýbajúc sa etnologickým klišé, exotike a sentimentálnosti. Krehký vzťah medzi matkou a dcérou je skúšaný veľmi krutou sociálnou realitou. Porota oceňuje jednoduchý, ale esteticky bohatý prístup k domorodej komunite a k prírode, ktorou sú pohltení,“ zdôvodnila hlavná porota medzinárodnej súťaže hraných filmov v zložení: talianska filmová kurátorka Laura Aimone, kazašský režisér Emir Bajgazin, ocenený Modrým anjelom za najlepší film v roku 2013, český režisér a pedagóg FAMU Václav Kadrnka, rakúska filmová a divadelná režisérka Tina Leisch a maďarský režisér Gyula Nemes.

Sopka Ixcanul si z Art Film Festu odnáša aj Modrého anjela za najlepší ženský herecký výkon pre Máriu Telón za úlohu matky. „Mária Telón drží napätie od začiatku až do konca. Stvárňuje nekonvenčný materský cit s nežnosťou a vtipom,“ uviedla porota.

Víťazný film prišla počas Art Film Festu osobne uviesť producentka Pilar Peredo. Sopka Ixcanul zavítala na festival už s významným ocenením z Berlinale – Cenou Alfreda Bauera za originálny prínos filmovému umeniu.

Modrého anjela za najlepšiu réžiu získal James Napier Robertson za novozélandský film Čierny kôň, ktorý prináša pravdivý a dojemný príbeh výnimočného muža, ktorý sa usiloval zlepšiť budúcnosť sociálne slabších detí a učil ich hrať šach.

„James Napier Robertson úspešne vedie tím profesionálnych, ale aj neprofesionálnych hercov a zručne dáva každej z excentrických postáv osobný a zároveň mnohostranný rozmer,“ vysvetlila porota. Film získal desať národných cien na Novom Zélande, okrem iného aj za najlepší film a réžiu.

Modrým anjelom za najlepší mužský herecký výkon bol ocenený Krystian Ferrer za úlohu Arnulfa v mexickom filme 600 míľ režiséra Gabriela Ripsteina. Predstavuje tínedžera, ktorý pašuje zbrane pre drogový kartel, netušiac, že mu je v pätách nebezpečný agent zo zvláštnej americkej policajnej jednotky. „Krystian Ferrer hrá citlivého mladíka, ktorý musí predstierať, že je drsný, prekonávajúc tak konvenčnú žánrovú schému. Jeho realistické stvárnenie dodáva príbehu celistvosť,“ znel verdikt poroty. Film je ovenčený aj cenou za najlepší debut z prestížneho Berlinale.

Cenu Primátora mesta Trenčianske Teplice si pripísal jeden z najdiskutovanejších tureckých filmov roka, Sivas režiséra Kaana Müjdeciho, ktorý si cenu osobne prebral. Dramatický príbeh 11-ročného chlapca, ktorý sa nedobrovoľne ocitne na prahu dospelosti, a jeho veľkého bieleho pastierskeho psa, ocenila porota „za sugestívnu atmosféru autentickej a drsnej krajiny, ako aj za skvelé režijné vedenie predovšetkým detských predstaviteľov v neľahkom príbehu predčasného dospievania.“ Film mal už na konte Zvláštnu cenu poroty aj herecké ocenenie z festivalu v Benátkach.

Primátor mesta Trenčín udelil svoju cenu litovskému filmu Sangailino leto režisérky Alante Kavaité „za veľmi bezprostredný a emocionálne intenzívny portrét dospievania, citového hľadania a sebapoznania vo sfére búrlivých zážitkov dvoch adolescentných dievčat.“ Na Art Film Feste snímku osobne uviedla hlavná herecká predstaviteľka Julija Steponaityté, ktorá za výkon získala litovskú národnú cenu pre najlepšiu herečku. Film už je držiteľom aj ceny za najlepšiu réžiu z festivalu Sundance a národných cien za najlepší film a réžiu.

Porota sa rozhodla udeliť aj Zvláštne ocenenie. Za zvukový dizajn v českom filme Malá z rybárne ju získali Marek Poledna, Michal Holubec a Ivo Špalj. ,,Inteligentný a vycibrený zvukový dizajn zohráva v tomto pútavom animovanom filme významnú úlohu a vdychuje postavám v svojbytnom mikrokozme život," uviedla porota. Snímka je parafrázou klasickej rozprávky Hansa Christiana Andersena Malá morská víla a bola historicky prvým animovaným filmom, ktorý Art Film Fest histórii uviedol v Medzinárodnej súťaže hraných filmov.

Modrého anjela za najlepší krátky film si spomedzi 36 filmov „vybojoval“ rumunský film Umenie režiséra Adriana Sitaru. Medzinárodná porota súťaže krátkych filmov v zložení: Nórsky filmár a kurátor Per Fikse, lotyšská filmová kurátorka a pedagogička Anna Veilande-Kustikova a ruský režisér a dramaturg Michail Železnikov ocenila film „pre ostré minimalistické a presné satirické stvárnenie protikladov súčasného filmového priemyslu, ktorý zvádza vnútorný boj, aby našiel rovnováhu medzi cynizmom, krutosťou a súcitom.“

Okrem hlavnej ceny udelila trojica porotcov aj tri Zvláštne uznania. Prvé sa ušlo krátkemu poľskému filmu Objekt v réžii Pauliny Skibińskej za to, že „režisér a kameraman tohto experimentálneho dokumentu dokázal stvárniť prírodu a ľudskú bytosť v kontraste jemnej krásy a ľadového chladu.“

Zvláštne uznanie číslo dva získal krátky francúzsky film Muž so psom režiséra Kamala Lazraqa. „Príbeh dnešného Orfea, ktorý sa ocitne v kráľovstve odpadlíkov počas zúfalého hľadania svojho strateného miláčika. Jednoducho povedané – dobrá filmárčina,“ odôvodnila porota.

Tretie zvláštne uznanie získal estónsky Dom nevedomia režiséra Priita Tendera za „preniknutie do našich snov a premietnutie ich na veľké plátno použitím najvhodnejšieho vyjadrenia – animácie.“

23. ročník Art Film Festu uviedol počas osemdňového filmového maratónu 126 filmov z päťdesiatich krajín. Program bol rozdelený do 14 sekcií vrátane pôct oceneným osobnostiam.

Cenu Hercova misia za mimoriadny prínos hereckému umeniu vo filme dostala česká diva, držiteľka piatich Českých levov, Anna Geislerová a jeden z najvýznamnejších slovenských hercov, ktorý sa svojím umením presadil doma aj v zahraničí – Juraj Kukura. Ocenenie Zlatá kamera za výrazný prínos do oblasti kinematografie si na otváracom ceremoniáli tohtoročného Art Film Festu prebral významný slovenský kameraman Ján Ďuriš. Počas záverečného ceremoniálu ňou riaditeľ Peter Nágel prekvapil zakladateľa AFF a súčasného viceprezidenta festivalu Petra Hledíka.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu