Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Láska a anarchia na Art Film Feste: Sci-fi o budúcnosti Ruska aj kontroverzný pohľad do rakúskych pivníc

 Art film fest Zobraziť galériu (4)
Art film fest (Zdroj: Art film fest)

Mimoriadne sci-fi o blízkej budúcnosti Ruska, kontroverzný pohľad za dvere rakúskych pivníc, fascinujúca úvaha o živote námorníkov aj netypický čínsky film noir. Programová sekcia Art Film Festu - Láska a anarchia - tradične ukazuje slovenskému publiku najnovšie trendy nezávislej kinematografie. Od 19. do 26. júna si festivaloví diváci v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne budú môcť pozrieť experimentálne a avantgardné novinky rešpektovaných režisérov.

Vstupenky na Art film fest sú k dispozícií na PREDPREDAJ.SK.

„Tieto filmy predstavujú alternatívu k bežným, tradične spracovaným filmom. Sú často experimentom vzhľadom k hlavnému prúdu kinematografie a ukazujú, ako sa bude
v budúcnosti vyvíjať filmová reč,“ vysvetlil zostavovateľ sekcie Martin Ciel. „Poetika vybraných filmov je rôzna – od dokumentu cez experimentálnu esej až k hranému filmu. Majú naozaj spoločné len to, že sú o láske k filmu a že anarchisticky pristupujú k spôsobom zobrazovania, k žánru. A je pravda, že väčšinou o láske aj rozprávajú – o láske k žene, k zbrani, k práci, o láske k Bohu,“ doplnil.

S novým filmom sa na Art Film Fest vráti držiteľ Zlatej kamery, nekompromisný a radikálny rakúsky tvorca Ulrich Seidl. V dokumentárnej snímke V pivnici / In the Basement si na mušku zobral pre Rakúsko stále kontroverznú tému: čo sa skutočne deje za dverami rakúskych pivníc. Po odhalení sexuálnych zločinov Josefa Fritzla, ktorý v tajnej pivnici 24 rokov skrýval a znásilňoval svoju dcéru a po odhalení príbehu sexuálnej obete Nataschi Kampusch sa mnoho rakúskych umelcov snažilo uchopiť tieto horory. Ako sám Seidl hovorí, Rakúšania trávia vo svojich pivniciach viac času ako vo svojich obývačkách a oddávajú sa tu svojim koníčkom, vášňam aj potrebám či obsesiám. Svojim špecifickým rukopisom teraz ponúka divákovi cestu do hlbín „rakúskej“ duše – zobrazuje „pivničné“ životné príbehy korpulentných sexuálnych otrokov aj nadšených trubkárov inklinujúcich k fašizmu. Film plný vyhranených – smiešnych i odpudivých okamihov – mal svetovú premiéru na prestížnom filmovom festivale v Benátkach.

Minulý rok Art Film Fest v sekcii Láska a anarchia uviedol životné a súčasne posledné dielo hviezdy sovietskej a ruskej kinematografie – vynikajúceho režiséra Alexeja Germana  Je ťažké byť bohom. Teraz na festivalové plátna prichádza snímka jeho syna – Alexeja Germana jr. – ocenená Strieborným medveďom za výnimočný umelecký vklad na Berlinale. Mimoriadne zvláštne sci-fi Pod elektrickými oblakmi / Under electric clouds sa odohráva v roku 2017, presne 100 rokov od Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie. Dystopia o blízkej budúcnosti Ruska je rozdelená do ôsmich krátkych poviedok, v ktorých sa premieľa široká vzorka protagonistov – architekt nedostavaného mrakodrapu, chudobný ruský intelektuál či kirgizský tulák. Spoločne skúmajú dominantný motív Germanových filmov – napätie medzi slobodou a neslobodou v ruskej spoločnosti.

V kolekcii 11 filmov sekcie Láska a anarchia sa premietne aj slávny film, ktorý získal v minulom roku Zlatého medveďa za najlepší film na Berlinale – Čierne uhlie, tenký ľad / Black Coal, Thin Ice čínskeho režiséra Diao Yinana. Netypický detektívny triler, ktorý čerpá z najlepšej tradície film noir, poteší nielen milovníkov žánru, ale aj fanúšikov neobvyklých naratívnych a formálnych riešení.

Najnovší film Lisandra Alonsa Jauja je historický, čo je pre tohto režiséra netypické. Rozpráva príbeh dánskeho inžiniera, v podaní hviezdneho Vigga Mortensena, ktorý koncom 19. storočia pracuje pre argentínsku armádu v pustej Patagónii. Jednej noci zmizne jeho dcéra a on sa vydáva po jej stopách. Jeho putovanie sa stáva akousi existenciálnou cestou bez konca mimo času a priestoru.

Filozofickú metaforu o našich životoch prinesie i film Transatlanique kanadského tvorcu Félixa Dufour-Laperrièra. Obrazovo fascinujúca úvaha o osamelom živote námorníkov na tankeri v strede Atlantiku zobrazuje silný kontrast medzi rutinou a živlami.

O zmysle života, ale z pohľadu 30-ročného mladíka, rozpovie maďarský film Sú veci divné a nevysvetliteľné / For Some Inexplicable Reason mladého debutanta Gábora Reisza.
V šarmantnej snímke, ktorá po premiére na festivale v Karlových Varoch nadchla svojim sviežim pohľadom a humorom, vystopovali kritici dokonca dotyk filmov Michela Gondryho.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu