Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Premiér odstupuje pre manželkinu neveru

Peter Robinson s manželkou Zobraziť galériu (2)
Peter Robinson s manželkou

LONDÝN – Severoírsky premiér Peter Robinson (62) na šesť týždňov odstúpi z funkcie kvôli škandálom svojej manželky (60). Tá dva roky spávala s takmer o 40 rokov mladším mužom a milencovi vybavila financovanie podniku.

Severným Írskom minulý týždeň otriaslo odhalenie o nevere Robinsonovej manželky Iris. Aj ona je politička. Postu poslankyne sa ale vzdá. Podľa britských médií navyše porušila zákony, keď pre svojho milenca získala od miestnych developerov 58 tisíc eur.

Premiér chce počas šiestich týždňov očistiť svoje meno. Jeho funkciu zatiaľ prevezme ministerka pre podnikanie Arlene Fosterová.

Škandál prišiel v kľúčovej dobe pre budúcnosť Severného Írska. Robinson vedie protestantskú Demokratickú unionistickú stranu (DUP). Vlády v Londýne aj v Dubline tlačia na DUP, aby pristúpila na harmonogram odovzdania policajných a súdnych právomocí vláde v Ulsteri.

Toto odovzdanie právomocí je považované za posledný kľúčový krok pri napĺňaní dohody z roku 1998, ktorá ukončila desaťročia násilia medzi katolíkmi a protestantmi v Severnom Írsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu