Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Berlusconimu zrušili imunitu, odstúpiť odmieta

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi

RÍM – Taliansky Ústavný súd zrušil imunitu vládnych činiteľov vrátane premiéra Berlusconiho. Môže tak byť obnovené vyšetrovanie prípadov premiéra a troch ďalších vysokých politikov. Tí sa zákonom prijatým v roku 2008 kryli pred súdnym stíhaním.

Podľa súdu je zákon o imunite vysokých vládnych činiteľov protiústavný. Verdikt by podľa agentúr mohol vyústiť v tlak na Berlusconiho odstúpenie. Premiér však podobné špekulácie rozhodne odmietol. Opozícia rozsudok víta a dožaduje sa demisia vlády a vytvorenie prechodného kabinetu, ktorý by krajinu riadil až do volieb.

"Ja a moja vláda pôjdeme ďalej vpred," dodal Berlusconi. Podľa premiéra by prípadný proces proti nemu bol "fraškou". Berlusconimu teraz hrozí predovšetkým obnovenie procesu za údajné podplácanie britského právnika Davida Millsa. Vďaka jeho falošnej výpovedi sa podarilo premiérovmu mediálnemu koncernu Mediaset uspieť v procese kvôli daňovým únikom.

Mills mal za svoju výpoveď dostať 600 tisíc dolárov. Vo februári ho odsúdili na štyri a pol roka za krivé svedectvo v Berlusconiho prospech. Podobne ako Berlusconi tvrdí, že je nevinný a proti rozsudku sa odvolal. Zákon, ktorý prijali vlani pozastavil všetky súdne procesy proti štyrom najvyšším štátnym činiteľom na dobu ich funkčného obdobia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu