Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nešťastná nehoda: Starý otec markizáčky Pietrovej zomrel na následky pádu!

Miloš Pietor Zobraziť galériu (5)
Miloš Pietor (Zdroj: RTVS)

BRATISLAVA - Je známe, že Mária Chreneková Pietrová je vnučkou herca a režiséra Miloša Pietora. Ten sa, bohužiaľ, dožil len 58 rokov. Vo svojom dome spadol tak nešťastne, že tento pád mal za následok jeho smrť.

Miloš Pietor sa narodil 3. februára 1933 v Bratislave. Absolvent štúdia herectva na Štátnom konzervatóriu vyštudoval v roku 1959 réžiu na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave.

Od roku 1958 pôsobil postupne ako divadelný režisér v Divadle Jonáša Záborského v Prešove, neskôr v Divadle Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene a v martinskom Divadle SNP, kde bol aj umeleckým šéfom.

Nešťastná nehoda: Starý otec
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SFÚ)

Od začiatku 70. rokov 20. storočia žil a pracoval v Bratislave. Najprv na Novej scéne (1971 – 1978) a neskôr aj ako režisér v SND. Od roku 1977 odovzdával svoje bohaté skúsenosti a vedomosti aj študentom VŠMU.

Do dejín slovenského divadelníctva sa zapísal dodnes uznávanými inscenáciami hier Antona Pavloviča Čechova, Williama Shakespeara, ale aj slovenskej klasiky. Svojím novátorským prístupom vrátil divadelným hrám Statky-zmätky a Nový život od Jozefa Gregora Tajovského ich pôvodný sociálny a morálny rozmer.

Nešťastná nehoda: Starý otec
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: RTVS)

Príležitostne sa Miloš Pietor predstavil aj ako herec. Stvárnil menšie postavy vo filmoch ako Nevesta hôľ, Pacho, hybský zbojník a v televíznych filmoch Sváko Ragan, Plavčík a Vratko, Lekár umierajúceho času. Nezanedbateľná bola aj Pietorova režisérska činnosť v televízii, kde uviedol v pôvodnom televíznom naštudovaní veľa hier domácich a zahraničných autorov.

Režisérske umenie Miloša Pietora prerušila tragická udalosť. Zomrel 25. marca 1991 v Bratislave na následky pádu zo schodiska vo vlastnom dome. Mal 58 rokov.

Nešťastná nehoda: Starý otec
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Viac o téme: Miloš Pietor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu