Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Anthony Hopkins už 47 rokov abstinuje: Chľast ho takmer zabil!

Anthony Hopkins Zobraziť galériu (3)
Anthony Hopkins (Zdroj: Instagram)

MALIBU - Anthony Hopkins, ktorý dnes oslavuje svoje 85. narodeniny, sa radí medzi najznámejších hercov histórie. Vďaka svojmu talentu si vyslúžil dvoch Oscarov a toho druhého dokonca dostal ako najstarší herec v hlavnej úlohe. Jeho život však okrem úspechov sprevádzali aj rodinné problémy a aj jeho potrápila metla ľudstva - závislosť na alkohole.

Sir Philip Anthony Hopkins sa narodil 31. decembra v roku 1937 v meste Port Talbot vo Walese. Aj napriek tomu, že sa narodil do rodiny, ktorá patrila do robotníckej triedy, už od jeho útleho veku bolo jasné, že malý Anthony sa vyberie inou cestou.

Namiesto školy venoval všetku svoju energiu umeleckej činnosti. Bavilo ho najmä maľovanie, kreslenie a takisto sa venoval aj hre na piane. Keď mal 15 rokov, osobne sa stretol s významným britským hercom Richardom Burtonom, ktorý ho podľa jeho slov nesmierne inšpiroval.

A to až natoľko, že sa rozhodol tejto činnosti venovať naplno. Ako sa napokon ukázalo urobil veľmi dobre. Postupom času sa z neho stal jeden z najslávnejších nielen britských, ale aj svetových hercov všetkých čias. Okrem toho sa venuje aj režírovaniu a produkcii filmov.

Najstarší držiteľ Oscara

Na začiatku svojej kariéry sa Hopkins venoval hlavne divadelnému herectvu. V 70. rokoch sa presadil v niekoľkých známych filmoch, avšak najväčšie filmové uznanie si vyslúžil až za počiny, v ktorých si zahral v 90. rokoch.

V roku 1992 si vyslúžil svoju prvú nomináciu na Oscara za hlavnú úlohu vo filme Mlčanie jahniat. Tú nakoniec aj premenil v najslávnejšiu sošku filmové sveta. V tomto desaťročí bol nominovaný na Oscara aj za svoje úlohy vo filmoch Súmrak dňa, Nixon a Amistad. 

Jodie Foster
Zobraziť galériu (3)
Jodie Foster  (Zdroj: 1991 Orion Pictures Corporation)

Ďalšej nominácie sa dočkal až o viac ako o 20 rokov neskôr, konkrétne v roku 2020 za film Dvaja pápeži, ktorý mu však výhru nepriniesol Aj keď si už mnohí mysleli, že druhú sošku už nepridá, opak bol pravdou. O rok na to bol nominovaný v kategórii najlepší herec v hlavnej úlohe vo filme Otec a nakoniec pridal do svojej zbierky aj druhého Oscara. Stal sa tak najstarším držiteľom tejto ceny v kategórii najlepší herec v hlavnej úlohe v histórii.

Do tretice všetko dobré

Rodinný život Hopkinsa však nebol až taký idilický ako jeho kariéra. Za sebou má už dva rozvody. V roku 1966 si zobral herečku Petronellu Barker, s ktorou vydržal 6 rokov. O rok neskôr povedal áno Jennifer Lynton, s ktorou bol dlhých 29 rokov. 

Momentálne je však šťastne ženatý s herečkou a spisovateľkou Stellou Arroyave, s ktorou sú manželia od roku 2003. Podľa jeho slov mu Arroyave pomohla prekonať depresie, s ktorými bojoval v čase, keď sa spoznali.

Aj napriek ich spoločnému šťastiu to pre herca nie je úplne ukážkový rodinný život. Z prvého manželstva má totiž dcéru Abigail (54), s ktorou sa však už približne 20 rokov nevidel. Hopkins odišiel od jej matky, keď mala len 4 roky a následne sa o ňu nezaujímal. Abigail dokonca priznala, že sa počas detstva kvôli zlým vzťahom s otcom pokúsila o samovraždu.

O ich zlých vzťahoch svedčí aj rozhovor z roku 2018, kedy sa ho v Radio Times spýtali, či už má nejaké vnúčatá. „Nemám ani tušenie. Ľudia sa rozchádzajú. Rodiny sa rozdeľujú a pokračujú v svojich životoch. Každý spravil nejaké rozhodnutia, takže mi to je v podstate jedno," povedal oscarový herec.

Hopkins v minulosti zvádzal ťažký boj s alkoholom. V týchto dňoch sa svojím fanúšikom prihovoril prostredníctvom svojho profilu na sociálnej sieti Instgram. Zaželal im všetko dobré a zároveň sa pochválil, ako dlho sa už nedotkol pohárika. „Len som vám chcel zaželať všetko dobré do nového roka a povedať vám, že oslavujem 47 rokov mojej abstinencie. Stále sa z alkoholizmu zotavujem. Chcem povedať všetkým ľuďom, ktorí s niečím bojujú... Buďte k sebe milí a buďte hrdí na vaše životy," povedal v motivačnom videu, v ktorom priznal, že nebol ďaleko od toho, aby ho je závislosť stála život.

Viac o téme: Anthony Hopkins
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu