Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Brzobohatého posledné chvíle: V scenári mal smrť a... ZOMREL!

Radoslav Brzobohatý Zobraziť galériu (4)
Radoslav Brzobohatý (Zdroj: Falcon)

PRAHA - Herec Radoslav Brzobohatý by dnes oslavoval 90 rokov. Lenže zomrel presne deň pred svojimi 80. narodeninami. Práve v ten deň mal hrať smrť svojej postavy v seriáli...

Za svoje najväčšie herecké úspechy považoval trojicu filmov Atentát Jiřího Sequensa, Ucho Karla Kachyňu a Všichni dobří rodáci Vojtěcha Jasného. Celkovo si zahral vo viac ako 170 snímkach a televíznych filmoch. 

Galéria: Radoslav Brzobohatý

"Ako herec bol úžasný. Čo sa týka rovnosti, mužnosti, chlapskosti, to sa zhodoval s civilom. Napríklad kosiť kosou vedel, ale zavŕtať šrób do steny, to nevedel a nemal na to trpezlivosť. Takže častokrát si ho divák spájal s tým, že je to taký chlap, čo príde a postaví vlastnými rukami dom," spomenula si pre TASR jeho manželka - slovenská herečka Hana Gregorová.

Radoslav Brzobohatý sa narodil 13. septembra 1932 vo Vrútkach, kde jeho otec v tom čase pracoval ako strojvodca. V roku 1940 sa presťahovali naspäť do otcovho rodiska na Moravu, kde navštevoval vo Valašskom Meziříčí gymnázium. Odtiaľ ho ale vylúčili a učil sa za mechanika pletiarenských strojov. Počas štúdia vystupoval s ochotníckym krúžkom a hral v kapelách.

V roku 1955 absolvoval herectvo na Divadelnej fakulte Akadémie múzických umení v Prahe. Do divadla v českom Kolíne nastúpil v roku 1955. Získal angažmán v divadlách v Olomouci, Příbrame a v Prahe. Prvú veľkú vlnu popularity priniesla hercovi úloha Martina Edena v televíznej inscenácii románu Jacka Londona-Cesta rieky k moru (1966). Zažiaril aj v komédii Dáma na kolejích (1966). Zo 70. rokov si ho diváci pamätajú z historického seriálu F. L. Věk (1970), televízneho spracovania rovnomenného románu z druhej polovice 18. storočia.

Radoslav Brzobohatý (vľavo)
Zobraziť galériu (4)
Radoslav Brzobohatý (vľavo)  (Zdroj: FS Barrandov)

V pražskom Divadle na Vinohradech pôsobil v rokoch 1967 až 1999. Stvárnil tam množstvo postáv ako napríklad Kráľ Krysa či Faust. O šírke jeho hereckého záberu svedčí fakt, že po odchode z tejto scény exceloval v titulnej postave muzikálu Grék Zorba.

Jeho pestrá filmografia zahŕňa snímky ako Atentát (1964), Dáma na kolejích (1966), Všichni dobří rodáci (1968), Zabil jsem Einsteina, pánové... (1969), Pěnička a Paraplíčko (1970), ako aj Sněženky a machři (1982), Anděl s ďáblem v těle (1983), alebo Dva na koni, jeden na oslu (1986). Filmografia pokračovala snímkami ako Anděl svádí ďábla (1988), či neskoršsími filmami Nejasná správa o konci sveta (1997), Z pekla šťastie (1999), Z pekla šťastie 2 (2001), Sněženky a machři po 25 letech (2008) ako aj Bastardi 2 (2011).

Umelec účinkoval v televíznych seriáloch Hříšní lidé města pražského (1968), Tridsať prípadov majora Zemana (1976), Povstalecká história (1984), Cirkus Humberto (1988), ale aj v novších produkciách ako Četnícke humoresky (2003), Ulice (2005), Vyprávěj (2009), Život je ples (2012) a v mnohých ďalších.

Radoslav Brzobohatý a Dagmar Havlová
Zobraziť galériu (4)
Radoslav Brzobohatý a Dagmar Havlová  (Zdroj: ČT)

V ankete najobľúbenejších televíznych osobností a programov s názvom TýTý ho uviedli do Dvorany slávy. Okrem herectva sa venoval aj dabingu, za čo získal v roku 2006 Cenu Františka Filipovského za celoživotné majstrovstvo v dabingu.

S prvou manželkou a zároveň hereckou partnerkou Jiřinou Bohdalovou strávil desať rokov. Pri nakrúcaní filmu Noční jazdci (1981) vo Vysokých Tatrách sa však zoznámil s Hanou Gregorovou, ktorá bola v tom období vydatá. Pár sa dal nečakane dokopy. Obaja sa rozviedli a na jar v roku 1982 sa zosobášili. Začiatkom roku 1983 sa dvojici narodilo ich prvé a jediné spoločné dieťa, syn Ondřej, ktorý je v súčasnosti hercom a hudobníkom.

Gregorová založila v roku 2004 v Prahe Divadlo Radka Brzobohatého. "Milovala som ho 32 rokov a spomínam na neho len s láskou, s obdivom a s úžasom. Ako manžel bol výborný so všetkými kladmi aj zápormi, čo k manželstvu patria, ale bol to výborný parťák. Otec úžasný, trošku rozmaznávací. Keby sa nestalo to, čo sa stalo – tá aneuryzma, tak si myslím, že ešte aj dnes v 90 rokoch bol by tu fit a plný elánu," dodala pre TASR Gregorová.

Herec zomrel 12. septembra 2012 v Prahe, deň pred svojimi 80. narodeninami. Mal vážne kardiovaskulárne problémy. „Ešte deň predtým som s ním hovoril. Paradoxom, dnes už skoro úsmevným je, že keď som sa ho pýtal, čo bude zajtra robiť, tak hovorí: Budem točiť Vyprávěj. Mám tam, prosím ťa, asi točiť svoju smrť. Mňa to štve, tieto veci... A potom sa stalo toto,” povedal umelcov syn Ondřej v relácii Face to Face. 

Práve on dostal ako prvý správu o otcovej smrti. „Potom som volal mame, tej som to povedal ja. Išiel som za ňou do Říčan, kde vtedy naši bývali. Veľa sme sa objímali,” prezradil. 

Hana Gregorová, Radoslav Brzobohatý, Rola Brzobohatá a Ondřej Brzobohatý
Zobraziť galériu (4)
Hana Gregorová, Radoslav Brzobohatý, Rola Brzobohatá a Ondřej Brzobohatý

Viac o téme: Radoslav Brzobohatý
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu