Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Češka, ktorá natáčala s Hitchcockom: Tragédia... Potratila pri nehode!

Anny Ondráková Zobraziť galériu (4)
Anny Ondráková (Zdroj: Sascha Film)

HOLLENSTEDT - Po českom filme sa uplatnila aj v Nemecku a dokonca nakrúcala aj so slávnym britským režisérom Alfredom Hitchcockom. A následne prišiel ten správny čas usadiť sa. Bohužiaľ, o svoje nenarodené dieťatko prišla Anny Ondráková pri autonehode. Sama sa dožila 84 rokov, dnes si pripomíname 35. výročie jej smrti.

Anny Ondráková sa narodila 15. mája 1902. Jej rodina sa často sťahovala, až zakotvila v Prahe. Tam navštevovala hodiny baletu a už ako dieťaťu sa jej podarilo zahrať si aj v divadle. 

Galéria: Anny Ondráková

Neskôr vytvorila v súkromí aj v práci dvojicu s hercom a režisérom Karlom Lamačom. Po jeho boku strávila takmer 20 rokov. 

Karel Lamač a Anny Ondráková
Zobraziť galériu (4)
Karel Lamač a Anny Ondráková  (Zdroj: FS Barrandov)

Vo filme debutovala ako 17-ročná. Potom sa objavovala približne v troch až štyroch nemých filmoch ročne. Čoskoro sa objavovala aj v rakúskych či nemeckých produkciách. V Česku dostávala skôr menšie úlohy, a tak sa nakoniec presťahovala do Berlína. 

Nakoniec sa dostala až k spolupráci s britským režisérom Alfredom Hitchcockom, s ktorým nakrútila filmy ... a neuveď nás do pokušenia a Jej spoveď. 

Češka, ktorá natáčala s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Odessa IFF)

V tom čase už Anny rozmýšľala nad rodinným životom, Lamač sa ale ženiť evidentne nechcel. Na premiére filmu Senzácia v roku 1930 spoznala boxera Maxa Schmelinga a o tri roky sa za neho vydala. 

V roku 1936 očakávala svoje prvé dieťa, kvôli čomu odmietla rolu vo filme Juh proti Severu. Bohužiaľ, potom mala autonehodu a potratila. Neskôr už otehotnieť nemohla. Manželov ale táto tragédia zomkla a vydržali spolu takmer 60 rokov, až kým ich smrť nerozdelila. Anny Ondráková zomrela 28. februára 1987. Jej manžel odišiel na večnosť o 18 rokov neskôr vo februári 2005. 

Češka, ktorá natáčala s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Bavaria Film)

 

 

 

Viac o téme: Anny Ondráková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu