Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slávna speváčka si prešla peklom: Utajená smrť syna... Žil len dva dni!

Maria Callas Zobraziť galériu (3)
Maria Callas (Zdroj: Fonds de dotation Maria Callas)

PARÍŽ - Podľahla slávnemu boháčovi, no nebolo im súdené šťastie. Operná speváčka Maria Callas porodila Aristotelovi Onassisovi syna, no ten žil len dva dni. Neskôr ju podnikateľ opustil pre Jackie Kennedy.

Maria Callas sa narodila 2. decembra 1923 v New Yorku rodičom gréckeho pôvodu. Jej hudobný talent sa začal prejavovať už vo veku troch rokov. Jej mama kedysi snívala o živote plnom umenia, a tak sa chopila príležitosti a nútila dcéru spievať. Tá to podľa vlastných slov v tom čase neznášala. 

Galéria: Maria Callas

Hudobné vzdelanie potom dostala v Aténach. V apríli 1938 prvýkrát spievala verejne v rámci svojho štúdia. Profesionálny debut prišiel vo februári 1941 v malej úlohe v opere Boccaccio. 

Maria Callas v sebe spájala dramatický sopránový hlas so skvelými hereckými schopnosťami, čím sa stala jednou z najväčších operných speváčok na svete. Bola schopná zaspievať rovnako dramatické partie v operách Giuseppe Verdiho a Richarda Wagnera, ako aj ľahké koloratúry z opier Gioacchina Rossiniho. Sústreďovala sa najmä na ranú taliansku operu a Giuseppe Verdiho. Ctitelia jej dali prezývku La Divina - božská.

Slávna speváčka si prešla
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ARTE France)

Časom vystupovala v tých najprestížnejších operných domov po celom svete. V rámci kariéry jej pomáhal taliansky podnikateľ Giovanni Battista Meneghini, ktorý sa stal jej manželom. 

S vystúpeniami sa Maria Callas definitívne rozlúčila v roku 1965 v londýnskej Covent Garden, keď ju začal zrádzať hlas.

V lete 1959 sa začal jej deväťročný vzťah s Aristotelom Onassisom. Jej manžel Meneghini nesúhlasil s rozvodom a Onassis sa síce s manželkou rozišiel, ale jeho dve deti a ďalší členovia rodiny boli proti jeho novej partnerke. 

V týchto dramatických okamihoch v roku 1960 Maria Callas porodila Onassisovi syna, ktorý žil iba dva dni. Bola to tragédia, dlho starostlivo ukrývaná pred celým svetom, a mala vplyv na ich ďalší život. 

Napokon sa medzi nich v roku 1968 postavila slávna žena Jacqueline Bouvier-Kennedy, vdova po 35. americkom prezidentovi Johnovi Fitzgeraldovi Kennedym. „Už iba moji psi ma nezradili,” takto trpko okomentovala Maria sobáš Aristotelesa Onassisa s Jackie, usadila sa v Paríži a čoraz viac sa stránila ľudí.

Slávna speváčka si prešla
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Haut et Court)

Maria Callas náhle zomrela 16. septembra 1977 vo svojom parížskom apartmáne vo Francúzsku. Mala iba 53 rokov.

Viac o téme: Maria Callas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu