Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Herečka z Babičky sa vydala za staršieho: Domácnosť v trojici... Žili aj s jeho exmanželkou!

Nataša Tanská Zobraziť galériu (3)
Nataša Tanská (Zdroj: ČT)

PRAHA - Keď ako 11-ročná hrala Barunku vo filme Babička, zdalo sa, že má pred sebou žiarivú hereckú kariéru. Nataša Tanská sa ale nakoniec stala úspešnou spisovateľkou.

Nataša Tanská sa narodila 30. novembra 1929 v Prahe. Odmalička ju zaujímali filmy a s kamarátkou si v záhrade prehrávali scény z nich. Keď sa neskôr vybrala na filmový festival do Zlína zbierať autogramy, všimol si ju riaditeľ Lucernafilmu, ktorý si od nej vypýtal fotografiu a adresu. 

Galéria: Nataša Tanská

Neskôr dostala pozvánku na konkurz do Prahy. Mala len 11 rokov, keď stvárnila Barunku v snímke Babička. Kritici nešetrili chválou a neskôr sa objavila vo filmoch Preludium, Předtucha či Krakatit. Vo svojej poslednej snímke Mladé letá sa objavila ako 23-ročná. 

Herečka z Babičky sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: CS filmová společnost)

Dva roky nato ukončila štúdium dramaturgie na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Pracovala ako redaktorka v Kultúrnom živote a Kultúrnej tvorbe, bola dramaturgičkou Slovenského filmu v Bratislave, ako aj redaktorkou vydavateľstva Albatros v Prahe.

Písať začala už v čase pôsobenia v Kultúrnom živote. Výlučne tvorbe sa venovala od 70. rokov minulého storočia. Debutovala knižkou mikropoviedok Dvaja v tráve, nasledovali novela More a kniha poviedok Postskripta. Poslednú odmenili nakladateľskou cenou ako najlepšiu knihu roku 1987.

Prvú cenu získala v roku 1974 aj jej rozhlasová hra Hodina angličtiny, ktorú potom vysielali v siedmich krajinách. Bola sfilmovaná pod názvom Hodina pravdy a v divadelnej podobe ju uviedlo legendárne moskovské divadlo MCHAT. Rozhlasovú hru Každý štvrtok uvádzali v Európe i USA a v divadelnej podobe ju uviedol Jan Grossman na javisku Violy. Doma i v zahraničí bola úspešná aj jej divadelná detektívka Prípad fínskeho noža.

Nataša Tanská napísala aj vyše desať kníh pre deti a mládež. Dielo Puf a Muf preložili do 11 jazykov. Kniha s názvom Vyznáte sa v tlačenici? vyšla v ôsmich vydaniach a pre mládež vydala v roku 2001 knižku s názvom Prečo ideme mladým na nervy? Koncom roka 2004 jej vyšla kniha pre dospelých Ja to vidím inak, miláčik. 

Herečka z Babičky sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: stream.z)

Nataša Tanská sa prvý raz vydávala ako 24-ročná. Za manželku si ju vzal o 24 rokov starší herec a redaktor Bedřich Rádl. Ten bol už predtým ženatý s herečkami Světou Svozilovou a Hanou Vítovou. Keď sa s Vítovou rozviedol, tá nemala kam ísť, a tak žili všetci traja v spoločnej domácnosti. Ako uvádza super.cz, Tanská v tom čase nevedela variť, a tak exmanželka varila a vypekala. Druhý raz sa spisovateľka vydala za o štyri roky mladšieho právnika Jana Válka, s ktorým istý čas žila v Londýne. Nataša Tanská zomrela 16. júla 2014. 

Viac o téme: Nataša Tanská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu