Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zdeněk Svěrák v karanténe: Snaha bola, ale... Manželka aj syn ho odmietli!

Zdeněk Svěrák Zobraziť galériu (4)
Zdeněk Svěrák (Zdroj: TASR)

PRAHA - Narodeniny v karanténe. Napriek tomu, že je izolovaný doma, snaží sa Zdeněk Svěrák spríjemňovať tieto chvíle všetkým ľuďom. Okrem hromadného spievania cez internet sa pustil aj do písania nového scenára. Manželka aj syn ale zatiaľ jeho pokusy o novú rozprávku odmietli!

Zdeněk Svěrák, ktorý sa v roku 2005 prebojoval do prvej tridsiatky finalistov v diváckej súťaži Největší Čech, sa narodil 28. marca 1936 v Prahe. Po ukončených štúdiách na Pedagogickej fakulte v Prahe štyri roky vyučoval český jazyk a literatúru. Od roku 1961 bol redaktorom Československého rozhlasu, kde sa s poslucháčmi delil o zážitky v imaginárnej vinárni U Pavouka. Jeho ďalším zamestnávateľom boli filmové štúdiá na Barrandove, kde pôsobil ako scenárista.

Galéria: Filmové zábery Zdeňka Svěráka

Dlhé roky úzko spolupracoval ako scenárista s režisérom Ladislavom Smoljakom na divadelných a filmových scenároch. Stretávali sa na divadelných doskách pražského Žižkovského divadla Járy Cimrmana, pomenovaného podľa fiktívneho českého génia, ktorého "splodili" aj s Jiřím Šebánkom. Prvým spoločným celovečerným filmom Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka bol Jára Cimrman ležící, spící (1983). Naposledy sa spolu stretli v divadelnej komédii České nebe: Cimrmanův dramatický kšaft (2010).  

Zdeněk Svěrák v karanténe:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FS Barrandov)

Svěrák je okrem toho známy aj z filmov Marečku, podejte mi pero, Vrchní, prchni, Traja veteráni, Vesničko má středisková, Obecná škola, Kolja či Vratné láhve. 

Mnohé tieto filmy vznikli v spolupráci s jeho synom, režisérom Janom Svěrákom. Úspešný pracovný tandem spolu tvoria už od 90. rokov 20. storočia. Za film Kolja získali nielen 7 Českých levov, ale aj Oscara a Zlatý Glóbus. 

Zdeněk Svěrák v karanténe:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

V aktuálnej situácii patrí Zdeněk Svěrák k tým, čo sa snažia rozveseliť český národ. V stredu vďaka jeho spolupráci s Ondřejom Kobzom znela pieseň Není nutno celou republikou - v televízii, rádiu, v obecných rozhlasoch a neposlednom rade ju spievali aj samotní Česi na balkónoch či v obývačkách. 

Samotný scenárista a herec je tiež v karanténe. „Najväčší smútok mi spôsobuje, že nemôžem hrať divadlo. Bolo pre mňa zvláštne vyškrtať v diári všetky predstavenia, na ktoré som sa tešil. Nejde o to, že nezarábam. Peniaze nech vezme čert. Chýba mi ale zábava a pravidelné stretávanie s kamarátmi v divadelnej šatni,” povedal pre novinky.cz. 

Negatívne pocity ale zaháňa prácou. „Momentálne mám rozrobený scenár na filmovú rozprávku, ktorá by sa mala volať Čerti nie sú. Jej prvá verzia u môjho syna a súčasne režiséra Jana prepadla. A prepadla aj u manželky, ktorá je vždy mojou prvou čitateľkou. Zhodli sa na tom, že to nie je dobré,” priznal Svěrák. 

Doterajší neúspech ho však len nabudil a pustil sa do druhej verzie. Je však zmierený s tým, že ich bude ešte viac. „Môj syn je neúprosne náročný. Veď aj pri Tmavomodrom svete mu bola dobrá až 10 verzia,” prezradil. 

Zdeněk Svěrák v karanténe:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: CT)

Viac o téme: Zdeněk Svěrák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu