Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tragédia slovenskej hereckej legendy: Syna našla doma mŕtveho...

Zdena Gruberová Zobraziť galériu (8)
Zdena Gruberová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Robil jej veľkú radosť, no nebol mu dopriaty dlhý život. Slovenská herecká legenda Zdena Gruberová (†83) patrila k tým nešťastným matkám, ktoré pochovali vlastné dieťa. Syna Tomáša (†27) našla doma mŕtveho práve ona.

Zdena Gruberová sa narodila 24. novembra 1933 v Šenkviciach do hereckej rodiny. Otec hral v ľudovom divadle a často dcéru brával na divadelné predstavenia. Budúca herečka vyštudovala herectvo na Konzervatóriu v Bratislave. Jej umelecké začiatky sa spájajú s prednesom poézie. Od roku 1954 bola členkou SND v Bratislave, kde pôsobila do roku 1999. Hosťovsky účinkovala aj na Novej scéne v Bratislave.

Do činohry SND nastúpila, keď mala dvadsaťjeden rokov. "Keďže k herectvu som sa dostala veľmi mladá, mala som možnosť zahrať si všetky tie veľké, slávne divadelné postavy," uviedla herečka v jednom z publikovaných rozhovorov. V prvých rokoch hereckého pôsobenia ju obsadzovali do dievčenských postáv. Jej najobľúbenejšou rolou z tých čias zostala Júlia zo Shakespearovej hry Rómeo a Júlia.

Tragédia slovenskej hereckej legendy:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: snd)

V tom čase si ju vyhliadol lekár Šebastián Timko, ktorý sa neskôr stal otcom dlhoročnej markizáckej moderátorky Andy Timkovej.  „Bol sa pozrieť na predstavenie Shakespearovskej drámy a po predstavení si počkal na mladú, krásnu herečku pred divadlom a pozval ju do Devína na rande,” priblížila nám jeho neskoršia manželka Zuzana začiatok lásky medzi Zdenkou a Šebastiánom. 

Zdena Gruberová a Šebastián Timko ako zamilovaná dvojica
Zobraziť galériu (8)
Zdena Gruberová a Šebastián Timko ako zamilovaná dvojica  (Zdroj: archív ZT)

Neskôr ale herečka našla svoje životné šťastie. S inžinierom Ľudovítom strávila 55 rokov, až do svojej smrti. Ich manželstvo bolo zrejme dokonalé alebo prinajmenšom v ňom panoval dostatok lásky a vôle prekonávať problémy. Spolu sa museli vyrovnať aj so smrťou jediného syna Tomáša, ktorý zomrel ako 27-ročný.

Podľa informácií z okolia rodiny skúšal doma východoindické cvičenie, ktoré sa ale malo praktizovať vo dvojici. On bol sám, a tak sa priviazal o niečo iné než partnera na cvičenie. Keď omdlel a zapadol mu jazyk, nemal mu kto pomôcť. Tomášovo mŕtve telo našla práve jeho mama, ktorá sa vybrala po noviny – chcela v nich nájsť recenziu na predstavenie, pre ktoré jej syn robil dramaturgiu aj hudbu. 

Tragédia slovenskej hereckej legendy:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: RTVS)

„V ten osudný deň, keď som prišla domov, našla som Tomáša v jeho izbe, kde cvičil, v bezvedomí ležať na zemi. Privolala som lekára, ale ten konštatoval smrť,“ prehovorila kedysi pre Nový Čas Nedeľa. Herečka túto ranu osudu niesla ťažko a často sa zatvárala do synovej izby, kde si čítala jeho básne a viedla s ním dialógy. 

Zdena Gruberová zomrela 18. januára 2017 v Bratislave vo veku 83 rokov.

Tragédia slovenskej hereckej legendy:
Zobraziť galériu (8)

Viac o téme: Zdena Gruberová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu