Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Krásna, ale náladová: Fúha, veď táto herečka mala psychickú poruchu

Vivien Leigh Zobraziť galériu (5)
Vivien Leigh (Zdroj: Warner Bros.)

HOLLYWOOD - Všetci ospevovali jej krásu, no pracovalo sa s ňou ťažko. Nakoniec vysvitlo, že Vivien Leigh, ktorá získala Oscara za film Odviate vetrom, trpí psychickou poruchou.

Vivien Leigh sa narodila 5. novembra 1913 ako jedináčik. Už ako dieťa vyslovila túžbu stať sa veľkou herečkou. Štúdium na Kráľovskej akadémii dramatického umenia však prerušila kvôli svadbe a o rok neskôr priviedla na svet dcéru. 

Jej prvé divadelné predstavenie nedopadlo najlepšie. Údajne nebola schopná zaujať publikum vo väčšom hľadisku a kritici si na nej zgustli. Ako neskôr prezradila, na tieto prvé kritiky nikdy nezabudla. 

Vivien Leigh a Laurence Olivier, ktorý sa stal jej druhým manželom
Zobraziť galériu (5)
Vivien Leigh a Laurence Olivier, ktorý sa stal jej druhým manželom  (Zdroj: United Artists)

Keď si prečítala román Odviate vetrom, Vivien sa sama začala zaujímať o úlohu v plánovanom filme a poverila svojho agenta, aby ju pripomenul producentovi, ktorý bol zaujímavou zhodou okolností jeho bratom. David O. Selznick si však myslel, že je príliš britská pre túto úlohu. Vivien odcestovala do Los Angeles a presvedčila ho. Za postavu Scarlett O’Hara neskôr získala Oscara, ďalšieho dostala za rolu vo filme Električka zvaná túžba. 

Clark Gable a Vivien Leigh vo filme Odviate vetrom
Zobraziť galériu (5)
Clark Gable a Vivien Leigh vo filme Odviate vetrom  (Zdroj: Warner Bros.)

Vivien Leigh a Marlon Brando v snímke Električka zvaná túžba
Zobraziť galériu (5)
Vivien Leigh a Marlon Brando v snímke Električka zvaná túžba  (Zdroj: Warner Bros.)

Na začiatku kariéry, keď všetci ospevovali jej krásu, mala Vivien pocit, že ju pre jej výzor neberú dostatočne seriózne ako herečku. Neskôr si ale získala povesť umelkyne, s ktorou sa nepracuje príliš ľahko. Ako vysvitlo, trpela bipolárnou poruchou. Laurence Olivier, ktorý sa s ňou rozviedol po 20 rokoch spoločného života, označil vo svojej biografii manickú depresiu za záhadné zlé monštrum. 

Vivian mala tiež chronickú tuberkulózu, ktorá ukončila jej život v 53 rokoch. V roku 1999 Americký filmový inštitút prisúdil Leigh 16. miesto v rebríčku najväčších herečiek klasických hollywoodskych filmov. 

Krásna, ale náladová: Fúha,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Warner Bros.)

Viac o téme: Vivien Leigh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu