Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Expert na islamský terorizmus varuje pred podozrivým na úteku: Mohol by znova útočiť!

Podozrivý Tunisan je na úteku. Zobraziť galériu (2)
Podozrivý Tunisan je na úteku. (Zdroj: SITA/AP Photo)

BERLÍN - Zo "systémového zlyhania" pri boji s terorizmom obvinil nemecké orgány expert na islamský terorizmus, riaditeľ Medzinárodného centra pre štúdium radikalizácie pri londýnskom King’s College a rodák z Nemecka Peter R. Neumann.

"Pravdepodobný atentátnik (z jedného z berlínskych vianočných trhov) Anis Amri bol úradom známy. Vedelo sa, že mal v úmysle spáchať v Nemecku útok a napriek tomu štruktúry nefungovali," povedal odborník pre tlačovú agentúru DPA.

Podľa jeho názoru nie je vylúčené, že sa podozrivý cíti v úzkych a môže byť pripravený na ďalšie zločiny, čo momentálne skutočne nie je dobrá situácia. Neumann si dokáže predstaviť, že medzinárodne hľadaný nie je ďaleko a je naďalej v kontakte s osobami z islamistickej scény.

Politológ sa vyslovil za preskúmanie personálu a právomocí, spolupráce medzi spolkovými a federálnymi úradmi v Nemecku, ako aj kooperácie na európskej úrovni. Iba tak by bola možná komplexná stratégia boja proti terorizmu. Namiesto nej sa doteraz po každom útoku objavili iba čiastkové návrhy, ako napríklad zákaz nosenia buriek alebo využitie elektronických zariadení pre monitoring pohybu podozrivých.

Viac o téme: útokyBerlín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu