Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V berlínskej polícii môže byť donášač: Šéf radikálov dostal utajené informácie o útočníkovi!

Lutz Bachmann
Lutz Bachmann (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Kým v Nemecku iba v noci na stredu vyhlásili najskôr utajené a následne verejné pátranie po pravdepodobnom útočníkovi z vianočného trhu v Berlíne, líder Pegidy Lutz Bachmann zrejme vedel viac.

Na svojom oficiálnom účte na jednej zo sociálnych sietí Bachmann už dve hodiny po útoku zverejnil medzičasom vymazanú správu, ktorej text znel: "Interné info z vedenia polície v Berlíne. Páchateľom tuniský Moslim. To, že vyšetrovanie preberá generálny prokurátor, hovorí pre jeho hodnovernosť".

Vedúci činiteľ protiislamského a xenofóbneho hnutia Pegida, v minulosti trestaný Lutz Bachmann, sa nikdy netajil dobrými kontaktmi v policajných zložkách. Ak by sa však potvrdilo ponúkajúce sa podozrenie, že vedel o identite útočníka podstatne skôr, ako sa o nej dozvedela široká verejnosť, znamenalo by to, že disponuje službami dobre informovaného donášača v policajných radoch. Zároveň by to dokazovalo, že ani prísne utajované informácie, ktoré môžu ohroziť priebeh vyšetrovania, nie sú v berlínskej polícii uložené na správnom mieste.

Vyšetrenie kauzy požadujú už aj viacerí predstavitelia parlamentných vládnych i opozičných politických strán, a to nielen od polície, ale aj justície spolkovej republiky. V inkriminovanom čase totiž polícia údajne o podozrivom Tunisanovi ešte nevedela, jeho dokumenty sa mali nájsť v kabínke kamióna až v utorok popoludní. V čase zverejnenia Bachmannovej správy považovala polícia za podozrivého zadržaného, medzičasom už na slobodu prepusteného migranta z Pakistanu.

Viac o téme: Lutz Bachmann
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu