Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Kedy budú slovenskí dôchodcovia na úrovni tých nemeckých? Toto sú tipy, ako si zabezpečiť štedrý dôchodok

PR článok Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Fondee)

Život seniorov v slovenských podmienkach nie je jednoduchý. Niet divu, najmä keď sa slovenskí seniori porovnávajú s nemeckými, ktorých neraz vidia na poznávacích zájazdoch na Slovensku i po celej Európe . Kvalita života seniorov je ovplyvnená nielen finančnou situáciou, ale aj prístupom k zdravotnej starostlivosti, sociálnym službám a rekreácii. V čom je dôchodok Nemcov iný ako Slovákov a aké sú možnosti lepšieho dôchodku? Investičná platforma Fondee vám poradí.

Prístup k zdravotnej starostlivosti

V Nemecku je zdravotná starostlivosť pre dôchodcov dostupná a vysoko kvalitná. Systém verejného zdravotného poistenia poskytuje dôchodcom prístup k lekárom, nemocniciam a liekom. Okrem toho existujú špecializované zariadenia pre starších ľudí a programy zamerané na prevenciu a zlepšenie zdravia. Slovenskí dôchodcovia majú tiež prístup k verejnej zdravotnej starostlivosti, avšak v niektorých prípadoch môže dochádzať k zhoršenej dostupnosti a nedostatku zdrojov. Lieky sú pre slovenského dôchodcu výrazným nákladov v mesačnom rozpočte.

Priemerný dôchodok v eurách

V Nemecku je priemerný dôchodok v porovnaní so Slovenskom výrazne vyšší. V roku 2022 (prvý kvartál) bol priemerný dôchodok podľa analýzy picodi.com v Nemecku približne 989 eur mesačne, zatiaľ čo na Slovensku dosahoval približne 513 eur mesačne. Tento rozdiel výrazne ovplyvňuje životný štýl a finančnú stabilitu dôchodcov.

Cestovanie a kultúra

V Nemecku majú dôchodcovia široké možnosti cestovania a využívania kultúrnych podujatí. Majú prístup k dobre rozvinutej dopravnej sieti, zľavám na verejnej doprave a turistickým atrakciám. Kultúra je dôležitou súčasťou života nemeckých dôchodcov, ktorí majú prístup k množstvu múzeí, galérií, koncertov, divadelných predstavení a festivalov. Na Slovensku dôchodcovia tiež majú možnosť cestovať a využívať kultúrne podujatia, avšak v menšej miere a s obmedzeniami vo financiách.

Podpora zo strany štátu

Nemecký dôchodkový systém poskytuje viacero druhov podpory pre seniorov. Patria sem okrem samotného dôchodku, sociálne služby, výhody na zdravotnú starostlivosť a daňové zvýhodnenia. Na Slovensku je podpora pre dôchodcov vo forme dôchodkov, zliav na verejnej doprave a ďalších sociálnych výhod. Vzhľadom na nižší priemerný dôchodok na Slovensku môže však podpora štátu byť považovaná za menej dostatočnú.

Toto sú 3 tipy, ako si zabezpečiť nemecký dôchodok na Slovensku

1) Nesporte, radšej investujte

V čase inflácie nie je rozumné nabehnúť na vlnu sporenia. Aktuálne úrokové miery sú hlboko pod infláciou, a tak sporenie nie je racionálna cesta.

Naopak, investície vedia Slováka v produktívnom veku pripraviť na dôchodok, aby si vedel dopriať to, čo nemecký senior. Napríklad investovanie do ETF, teda balíka akcií, dlhopisov a ďalších investičných produktov môže priniesť zhodnotenie napríklad 7-8 percent ročne.

Rozdiel medzi nemeckým a slovenským dôchodkom je bezmála 500 eur mesačne. Aby Slovák tento rozdiel za 30 rokov získal, stačí mesačne investovať 140 eur so 7 percentným zhodnotením. Tak si mladý človek zabezpečí rovnakú finančnú stabilitu ako nemecký senior, a to aj s prihliadnutím na infláciu.

Dobrou správou je, že dnes je investovanie dostupné skutočne pre každého a nie je k tomu potrebná znalosť a orientácia na burzách. Na trhu sú totiž dostupné nástroje, ako napr. Fondee, ktoré na základe vstupného dotazníka navrhnú investovanie ušité každému na mieru podľa jeho investorskej povahy. Na blogu Fondee nájdete aj dôchodkovú kalkulačku, ktorá vám vypočíta, koľko investovať, aby ste mali taký dôchodok, aký chcete.

Kedy budú slovenskí dôchodcovia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Fondee)

2) Nehnuteľnosť na prenájom ako dodatočný príjem

Vlastníctvo nehnuteľnosti v dôchodkovom veku môže byť príjemný zdroj príjmu. Veľa Slovákov však nehnuteľnosť, ktorú zdedí alebo kúpi v produktívnom veku predá ešte pred dovŕšením dôchodkového veku alebo ju daruje svojim deťom. Rozumnejšou možnosťou však je nechať si byt alebo dom ako ďalší príjem popri dôchodku. S touto formou prilepšenia sa spájajú starosti súvisiace s prenájmom, ale očakávaný rast prenájmov môže byť dobrou motiváciou na tento druh zárobku. 

3) Odpracujte v Nemecku aspoň 5 rokov

Ak však niekto nie je plánovací typ, stále je tu možnosť ísť si doslova po nemecký dôchodok priamo do Nemecka. Aj Slováci si môžu užívať doslova nemecký dôchodok, a to aj v prípade, ak svoj dôchodok trávi na Slovensku. Aby získal nemecký dôchodok je potrebné v Nemecku odpracovať aspoň 5 rokov, aby boli splnené požiadavky vnútroštátneho systému dôchodkového zabezpečenia.

Kedy budú slovenskí dôchodcovia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Fondee)

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu