Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Poznáte chute Slovenska?

PR článok Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Kaufland)

Poznáte džadky, perky alebo strákoše? Hoci zastávajú pevné miesto v mnohých regionálnych kuchyniach, v obchodoch sa stále viac objavujú výrobky, ktoré sú slovenské, a predsa sa čímsi líšia. Predstavujú rozmanitosť jednotlivých regiónov tak, ako by ste ich možno nečakali.

Klasické korbáčiky, poctivé vajíčka, ale aj syry okorenené štipkou chilli či zakysanky. To všetko sa rodí v slovenských regiónoch pod rukami šikovných lokálnych výrobcov, ktorí tradičné receptúry neraz inovujú a dopĺňajú novými chuťami.

Tradičné aj nové syrové chute

Takým prípadom je i Farma Východná v regióne Liptov, kde vznikajú tradičné, ale aj exkluzívne zrejúce syry. Ich špeciálny syr Syrošík tiež vyvinuli priamo na tomto ekologickom hospodárstve. „Syrošík vyrábame tradičnou metódou z kravského mlieka. Čili sme zvolili ako zaujímavý kontrast k lahodnej chuti syra. Je určený pre fajnšmekrov, ktorí radi spoznávajú nové chute a neboja sa experimentovať,“ prezrádza tajomstvá syrov z Farmy Východná Marián Magyar.

Poznáte chute Slovenska?
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Kaufland)

Vedeli ste, čo sú zázrivské vojky? Sú to unikátne syrové nite, ktoré sa takto môžu nazývať len v Zázrivej a vyrábajú ich napríklad v rodinnej firme Syrmix. Katarína Košarišťanová zo Syrmixu hovorí: Vyrastali sme v rodine, ktorej výroba tradičného korbáčika bola neodmysliteľnou súčasťou. Takto si privyrábali naši rodičia, ktorí sa to naučili od tých svojich a teraz v tejto tradícii pokračujeme aj my. Nebola to ľahká cesta, a na jej začiatku sme ani len netušili, že z malej výrobničky v rodinnom dome raz vyrastie firma, ktorá dnes zamestnáva viac ako 40 zamestnancov a vyrába približne 70 druhov rôznych syrových výrobkov.“

S Mliekarňou Kopanice Selce ste sa zase zrejme stretli vďaka ich jogurtom či zakysankám. Ich výrobky sú veľmi kvalitné aj vďaka vlastným dojniciam. Spoluprácu s Kauflandom hodnotíme pozitívne, nakoľko ide o dlhoročného spoľahlivého odberateľa, ktorý má možnosť  posunúť našu značku výrobkov medzi takmer všetkých obyvateľov Slovenska,“ tvrdí Tomáš Čulík z mliekarne.

Poznáte chute Slovenska?
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Kaufland)

Z regiónov na celé Slovensko

Hoci tieto výrobky  vznikajú v malých obciach a regiónoch, nachádzajú si svoj zaslúžený priestor i v obchodných reťazcoch. Jedným z tých, pre ktorých je podpora slovenských a aj regionálnych dodávateľov kľúčová, je Kaufland. Aktuálne v rámci tohto projektu spolupracuje so 67 regionálnymi dodávateľmi. Keďže ide o malých výrobcov, počas roka sú ich výrobky dostupné iba v predajniach v regióne svojho pôvodu. Regionálny sortiment nájdete v 64 predajniach Kaufland. Reťazec však teraz pripravil špeciálny týždeň, kedy bude vybrané výrobky od vybraných regionálnych dodávateľov možné nájsť v predajniach po celom Slovensku.

Poznáte chute Slovenska?
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Kaufland)

Takže ak ste doteraz mali pocit, že viete, ako chutí Slovensko, nechajte sa prekvapiť výrobkami z regiónov. Navyše, zakúpením výrobkov od slovenských výrobcov podporíte našu domácu produkciu.

A ešte jedna výzva na záver. Ak poznáte šikovného regionálneho výrobcu alebo ním dokonca ste, dajte o tom vedieť Kauflandu a ponúknite svoje výrobky zákazníkom jedného z najväčších obchodných reťazcov. Všetko potrebné sa dozviete na tejto stránke.

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu