Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Čo robiť, ak nájdete v rozhorúčenom aute dieťa alebo psa? Tu nájdete overený postup

Union PR článok Zobraziť galériu (2)
Union (Zdroj: union)

Mnohým sa to stalo, našťastie bez následkov. Mnohí zase dieťa alebo psa v cudzom aute našli. O tomto probléme sa často hovorí, ale málokto naozaj vie, čo môžete a čo nemôžete urobiť. Rozbiť niekomu auto? Čo ak budú z toho problémy? Musíme predtým niečo urobiť? A čo pes? Je rozbitie okna legálne? Spracovali sme pre vás niekoľko právne overených bodov, ako treba postupovať, ak sa v tejto situácii ocitnete. Pozor, často ide o sekundy.

1. Nájdite majiteľa auta. Nerobte to však pridlho.

Ak nájdete dieťa zavreté v rozhorúčenom aute, pokúste sa zakričať na majiteľa alebo ho dajte vyvolať v najbližšom obchode. Väčšinou sa to dá urobiť rýchlo. Ak však cítite, že je situácia vnútri auta kritická, tento bod preskočte.

2. Kontaktujte políciu a zdravotnú službu.

Zavolajte políciu, ktorá môže majiteľa kontaktovať tiež. Pre istotu volajte aj záchranku. Nikdy neviete, v akom stave bude dieťa alebo pes ochvíľu. Kolaps alebo zástava srdca hrozí kedykoľvek. V aute totiž môže byť až 70 stupňov.

3. Áno, okno určite môžete rozbiť.

Ak je situácia kritická, podľa § 24 ods. 1 Trestného zákona, ak ide o stav krajnej núdze, môžete rozbiť okno a dieťa zachrániť.  To isté platí, pokiaľ ide o psa. Okno rozbíjajte kameňom alebo kľúčom na pneumatiky, avšak  mimo sedadla dieťaťa. Črepiny ho môžu poraniť.

4. Podajte prvú pomoc. Ale opatrne.

Dieťa alebo psa dajte do tieňa a veľmi opatrne ochladzujte vlhkou handričkou. Nikdy dieťa alebo psa nepolievajte. Nohy dajte dieťaťu do zvýšenej roviny, psovi dajte opatrne napiť.  Čakajte na príchod záchranky.

V prípade akýchkoľvek otázok sa pokojne obráťte na zdravotnú poisťovňu Union, kde vám odborný personál pomôže s akýmikoľvek ďalšími otázkami. Ak máte záujem pomôcť ostatným vodičom (a rodičom), na našich pobočkách dostanete zadarmo takúto varovnú nálepku na auto. 

Union
Zobraziť galériu (2)
Union  (Zdroj: union)

Želáme vám krásny zvyšok leta a dúfame, že ste tento článok čítali zbytočne.

Vaša Union, zdravotná poisťovňa.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu