Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Bývalý predseda eurokomisie Prodi očakáva návrat Británie do EÚ: Briti budú mať problémy, tvrdí

Romano Prodi
Romano Prodi (Zdroj: SITA)

RÍM - Bývalý predseda Európskej komisie (EK) Romano Prodi vníma vystúpenie Spojeného kráľovstva z EÚ s ľútosťou, domnieva sa však, že krajina sa za najneskôr 20 rokov znova vráti do Únie.

"Som presvedčený, že Briti budú mať problémy a za 15 alebo najneskôr 20 rokov sa znova vrátia," povedal Prodi v sobotu na podujatí v Turíne. Jeho vyjadrenia citované v talianskych médiách priniesla agentúra APA.

"Dnešok nie je pekným dňom pre Európu. Veľká Británia znamenala pre Európu veľa, a to z politického, ako aj finančného a vedeckého hľadiska," uviedol Prodi. "Veľká Británia však bola najnepokojnejšou krajinou Európy. Vzťahy s ňou boli vždy náročné. Pri každom rozhodnutí bolo s nimi v EÚ potrebné bojovať," dodal taliansky politik, ktorý viedol EK v rokoch 1999 - 2004.

Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska oficiálne vystúpilo z Európskej únie v piatok o 23.00 h miestneho času (polnoc SEČ). Začalo sa tým 11-mesačné prechodné obdobie, počas ktorého budú obe strany rokovať o svojich budúcich vzťahoch v oblastiach, ako sú obchod či bezpečnosť.

Viac o téme: NávratVeľká BritániaBrexitRomano Prodi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu