Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Opozičné strany chcú urýchliť predčasné voľby: Británia neodíde z Európskej únie bez dohody

Boris Johnson počas včerajšieho rokovania v parlamente
Boris Johnson počas včerajšieho rokovania v parlamente (Zdroj: SITA/Jessica Taylor, UK Parliament via AP)

LONDÝN - Dve britské opozičné strany chcú, aby sa predčasné voľby konali 9. decembra, čo je o tri dni skôr, ako navrhol premiér Boris Johnson.

Škótska národná strana a Liberálni demokrati chcú mať istotu, že Británia neodíde z Európskej únie (EÚ) bez dohody. Lídrov únie plánujú požiadať, aby odložili brexit do 31. januára, čím by získali viac času na diskusiu o dohode premiéra s EÚ. Johnson žiada, aby sa predčasné voľby konali 12. decembra. Brexit, ktorý je naplánovaný na 31. októbra, chce odložiť len o niekoľko týždňov, aby tak zatlačil na poslancov.

Predseda Konzervatívnej strany odmietol opozičný návrh

Predseda britskej Konzervatívnej strany James Cleverly označil návrh dvoch opozičných strán, ktoré chcú, aby sa predčasné parlamentné voľby konali 9. decembra, za "chyták" s cieľom oddialiť brexit. Dodal, že ak by Škótska národná strana a Liberálni demokrati naozaj chceli voľby, súhlasili by s návrhom premiéra Borisa Johnsona. Ten chce, aby sa konali 12. decembra. "Nebudeme počúvať dve strany, ktoré jasne vyhlásili, že nechcú uskutočnenie brexitu," vyjadril sa pre BBC.

Krok opozičných strán je takisto výzvou pre labouristov, ktorí sú nerozhodní, keďže v predčasných voľbách by mohli prísť o kreslá. Hovorkyňa strany Diane Abbott v nedeľu povedala, že počkajú na ponuku Európskej únie na odloženie brexitu. Zopakovala, že strana podporí konanie predčasných volieb len v prípade, že premiér jasne odmietne brexit bez dohody.

Viac o téme: Predčasné voľbyBoris JohnsonEurópska úniaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu