Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rokovania o brexite na mŕtvom bode: Progres neprinieslo ani tretie kolo rozhovorov

Michel Barnier
Michel Barnier (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Tretie kolo rokovaní o podmienkach odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie sa dnes skončilo patom. Vyjednávanie neprinieslo "žiadny presvedčivý pokrok" na jednej ani druhej strane a ani v jednom bode, povedal po štyroch dňoch rozhovorov hlavný vyjednávač Európskej únie o brexite Michel Barnier. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Britský minister pre brexit David Davis zhodnotil, že v rámci tohto vyjednávania musí dôjsť ešte "k prekonaniu mnohých rozporov", predovšetkým v súvislosti s finančným vyrovnaním. "Od dostatočného pokroku sme ešte veľmi ďaleko," povedal Barnier na tlačovej konferencii v Bruseli po skončení najnovšieho kola rozhovorov. "S každým strateným dňom sme bližšie k dňu vystúpenia" Británie z EÚ, varoval. Únia je podľa neho pripravená na zintenzívnenie tempa týchto rokovaní.

Británia, ktorá je členskou krajinou EÚ od roku 1973, sa v marci 2019 stane prvým štátom, ktorý z nej vystúpi. Tretie kolo rokovaní o brexite prebiehalo podľa nemenovaných diplomatov v napätej atmosfére. Európania totiž aj naďalej odmietajú diskutovať o budúcej obchodnej dohode s Britániou, kým sa obom stranám nepodarí dohodnúť na podmienkach brexitu.

Viac o téme: Rokovanie Veľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu