Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Mayovej návrh o ochrane práv Európanov nesplnil očakávania: V hre je osud prisťahovalcov

Theresa Mayová Zobraziť galériu (3)
Theresa Mayová (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

BRUSEL - Za nedostatočný označil návrh britskej premiérky Theresy Mayovej na ochranu práv občanov EÚ žijúcich v Spojenom kráľovstve europoslanec Guy Verhofstadt, ktorý je vyjednávačom EP pre brexit. Podobne sa vyjadril aj poľský minister pre európske záležitosti Konrad Szymanski a predseda Európskej komisie (EK) Jean Claude Juncker.

Verhofstadt uviedol, že "ponuka Theresy Mayovej negarantuje úplne práva občanov EÚ žijúcich v Británii." Prekážajú mu nejasnosti ohľadom "štatútu usadených osôb", ktorý získali cudzinci z EÚ bývajúci v Británii viac ako päť rokov.

Zatiaľ nie je dohoda na tom, či tento štatút bude platiť aj pre ľudí, čo prídu do Británie až do dňa reálneho odchodu krajiny zo spoločenstva, čo by sa malo stať realitou 29. marca 2019. Únia na tom trvá, Mayová zas navrhla, aby ľudia, ktorí prídu do Británie pred marcom 2019 boli zaradení do "tolerančného obdobia". Neskôr by sa mohli uchádzať o štatút usadenej osoby.

Poľský minister pre európske záležitosti Konrad Szymanski uviedol návrh britskej premiérky je "neúplný". Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker dnes uviedol, že prísľub britskej premiérky Theresy Mayovej ohľadne zaručenia práv občanov EÚ nepovažuje za dostatočný.

Podľa belgického premiéra Charlesa Michela je ešte príliš skoro na hodnotenie návrhu Mayovej a Únia potrebuje "viac informácií". Tie by mohla Únia získať v pondelok, keď by mala britská premiérka predstaviť podrobnejší návrh týkajúci sa práv občanov po brexite.

Theresa Mayová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Dohoda o právach sa bude týkať troch miliónov občanov EÚ, ktorí žijú v Spojenom kráľovstve. Recipročne by mala platiť po brexite dohoda v členských štátoch Európskej únie, kde žije momentálne 1,5 milióna občanov Spojeného kráľovstva. Vyjednávanie medzi Londýnom a Bruselom o brexite sa oficiálne začali tento týždeň v pondelok. Práva občanov obe strany označili za prioritu rokovaní.

Nepozdáva sa ani Tuskovi

Návrh britskej premiérky Theresy Mayovej na ochranu práv občanov EÚ žijúcich v Spojenom kráľovstve nesplnil očakávania EÚ, vyhlásil dnes predseda Európskej rady Donald Tusk. Pripojil sa k tým kritike od viacerých predstaviteľov členských štátov a inštitúcií EÚ.

"Ponuka Británie nesplnila naše očakávania a mohla by zhoršiť situáciu občanov, ale bude to o ďalších rokovaniach, uvidíme, keď to dostaneme na papieri," povedal Tusk po skončení dvojdňového summitu EÚ v Bruseli. Mayová navrhla, že aby občania EÚ bývajúci v Británii viac ako päť rokov získali "štatútu usadených osôb". Podrobnejší návrh má predstaviť v pondelok.

"Je očividné, že vplyv brexit na práva občanov je negatívny. Našou úlohou je obmedziť tieto negatívne dôsledky brexitu. Ak porovnáme aktuálnu úroveň práv občanov s návrhom britskej ministerky, je jasné, že ide o obmedzenie práv občanov EÚ v Británii a našou úlohou je túto hrozbu odvrátiť," zhrnul Tusk.

Merkelová je spokojná

Za "dobrý začiatok, ale zatiaľ nie prielom" označila dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová návrh britskej premiérky Theresy Mayovej na ochranu práv občanov EÚ žijúcich v Spojenom kráľovstve. Merkelová v závere dvojdňového summitu EÚ v Bruseli uviedla, že po rozhovoroch s Mayovou je "zrejmé, že je pred nami dlhá cesta".

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Britské zákony aj pre prisťahovalcov

Na občanov EÚ žijúcich v Spojenom kráľovstve by sa mali po brexite vzťahovať britské zákony a ich práva by mali garantovať britské súdy. Po summite lídrov členských štátov EÚ v Bruseli to dnes uviedla britská premiérka Theresa Mayová.

"O otázke, ako sa budú vynucovať práva občanov, budeme samozrejme rokovať, ale z nášho uhlu pohľadu budú obsiahnuté v britskom práve a budú garantované vysoko rešpektovanými britskými súdmi," vyhlásila Mayová. Únia však trvá na tom, aby o právach občanoch EÚ v Británii nerozhodovali tamojšie súdy ale Súdny dvor EÚ.

 

Viac o téme: Donald TuskTheresa MayováGuy VerhofstadtBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu