Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rokovania o brexite sa komplikujú: Britský veľvyslanec v Bruseli odstúpil

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Stály predstaviteľ Spojeného kráľovstva pri EÚ Ivan Rogers odstúpil z funkcie. Čakala ho pritom dôležitá úloha v rokovaniach o odchode Británie z EÚ, ktoré by sa mali začať po marci tohto roka. Hovorca britskej vlády vyhlásil, že diplomat rezignoval už teraz preto, aby sa podarilo vláde nájsť jeho nástupcu do konca marca.

Televízia BBC dnes informovala, že Rogers bol vo funkcii od novembra 2013. Britské ministerstvo zahraničných vecí odmietlo poskytnúť podrobnosti o dôvodoch jeho rezignácie. Podľa novín Financial Times mal Rogers vo funkcii zostať do novembra tohto roka. Jeho vzťahy s členmi konzervatívneho kabinetu premiérky Theresy Mayovej však ochladli po tom, ako voliči v referende z 23. júna rozhodli o vystúpení Británie z EÚ.

Vzťahy medzi Rogersom a britskou vládou poznačili jeho nedávne vyhlásenia. V decembri ministrom povedal, že uzatváranie novej obchodnej zmluvy medzi Úniou a Spojeným kráľovstvom po brexite by mohlo trvať až desať rokov a údajne tento názor zastáva aj zvyšných 27 členských štátov Únie. Britský parlament jeho tvrdenia podrobil kritike a ministri zas vyhlásili, že na  vyrokovanie danej dohody budú stačiť dva roky, uviedla BBC. 

Britská poslankyňa Hilary Bennová, ktorá predsedá parlamentnej komisii pre brexit, vyhlásila, že odchod Rogersa prišiel v kľúčovom momente a vyzvala vládu, aby zaňho čím skôr našla náhradu. Premiérka Theresa Mayová avizovala, že proces odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ formálne začne aktiváciou článku 50 Lisabonskej zmluvy do konca marca. O tom, či tak môže urobiť sama, alebo na to potrebuje súhlas parlamentu, stále rozhoduje britský najvyšší súd. Verdikt by mal ohlásiť počas januára.

Rokovania medzi Londýnom a Úniou sa začnú až po oficiálnej žiadosti o odchod zo spoločenstva. Ak bude musieť podanie žiadosti odobriť britský parlament, hrozí, že sa celý proces oneskorí.

Viac o téme: Ivan Rogers
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu