Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Menia sa počty v kandidátoch: O hlasy voličov sa ich uchádza o 21 menej

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Doteraz 21 kandidátov uvedených na kandidátkach strán, čo sa uchádzajú o hlasy voličov v marcových parlamentných voľbách, už nekandiduje. Zo spomínaných 21 kandidátov sa piati kandidatúry vzdali a 16 kandidátov odvolali politické subjekty, ktoré ich pôvodne na svoje kandidačné listiny nominovali. Tieto čísla sa môžu meniť až do 3. marca.

Vyplýva to z aktuálnych údajov zverejnených na volebných stránkach ministerstva vnútra http://www.minv.sk/?volby-nrsr. Na kandidačných listinách 23 politických subjektov bolo po ich zaregistrovaní vlani začiatkom decembra spolu 2 914 kandidátov, z nich 719 žien a 2 195 mužov. Z 21 kandidátov, ktorí už nebojujú o voličské hlasy, je 10 žien.

Kandidát sa môže vzdať alebo ho môžu odvolať najneskôr do 48 hodín pred začiatkom volieb, čo je presne do 3. marca do 07:00. Okrem kandidátov sa môže zmeniť aj počet kandidujúcich strán, a to v prípade, že sa niektorá z politických strán rozhodne nejsť do volieb a stiahne svoju kandidačnú listinu. Môže to spraviť tiež najneskôr do 48 pred voľbami. Stiahnutie kandidačnej listiny politickou stranou alebo koalíciou, vzdanie sa alebo odvolanie kandidatúry nemožno vziať späť. Údaje o tých kandidátoch, ktorí sa vzdali alebo boli odvolaní po zaregistrovaní kandidačnej listiny, zostávajú na kandidačnej listine, ale pri prideľovaní mandátov sa na nich neprihliada. V každej volebnej miestnosti preto budú vyvesené zoznamy kandidátov, ktorí sa vzdali alebo ich odvolali, aby sa nestalo, že im voliči dajú svoje prednostné hlasy. 

Právo byť volený za poslanca NR SR má občan Slovenskej republiky, ktorý najneskôr v deň konania volieb dosiahne vek 21 rokov a má trvalý pobyt na území Slovenska. Prekážkou práva byť volený za poslanca parlamentu je výkon trestu odňatia slobody, právoplatné odsúdenie za úmyselný trestný čin, ak odsúdenie nebolo zahladené, a zbavenie spôsobilosti na právne úkony. 

Voľby sa uskutočnia v sobotu 5. marca 2016 od 07:00 do 22:00. Ak si to vyžiadajú miestne podmienky, môžu sa volebné miestnosti otvoriť skôr. Volebná kampaň sa skončí 48 hodín pred dňom konania volieb, teda 3. marca 2016 o 7:00. Politická strana a politické hnutie môže na svoju volebnú kampaň vynaložiť najviac 3 000 000 eur.

Na úhradu nákladov na volebnú kampaň môže politická strana použiť len finančné prostriedky vedené na osobitnom účte v banke (tzv. transparentný účet). O obsadení 150 poslaneckých miest môže rozhodnúť približne 4,4 milióna voličov. Prvovoličov, pre ktorých to budú vôbec prvé voľby, je približne 68-tisíc. Tých, čo môžu po prvý raz využiť svoje voličské právo v parlamentných voľbách, je približne 196-tisíc. Voľby riadi Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán, ktorá zároveň zistí a zverejní výsledky volieb. 

Viac o téme: KandidátiVoľby2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu