Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

SNS zdôrazdňuje potrebu obrany Slovenska: Tento systém je neudržateľný!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak chce mať Slovensko v budúcnosti dostatočne zaistenú obranu, bude musieť hneď po voľbách pristúpiť k rozsiahlej revízii bezpečnostného a branného zákonodarstva. Tvrdí to podpredseda Slovenskej národnej strany (SNS) Anton Hrnko.

Nový zákon o dobrovoľnej vojenskej príprave, o ktorom sa v súčasnosti rokuje v parlamente, považuje za krok správnym smerom. Podľa neho však ide iba o čiastkový krok. Zmena bezpečnostnej situácie si podľa neho vyžaduje viac.

"Aj v súvislosti s prípravou a potenciálnou realizáciou zmieňovaného zákona sa ukazuje ako nedomyslené a nesystémové bolo zrušenie povinnej vojenskej služby pred desiatimi rokmi bez náhrady," myslí si Hrnko.Za rovnako nepochopiteľné považuje, prečo si krajina vytvorila také ústavné pomery, že ak chce cvičiť nejaký počet svojich občanov pre potreby obrany, musí dôjsť k zmene Ústavy SR. "Takýto nepružný systém je jednoducho neudržateľný," uviedol.

Vyzbrojovať alebo doplňovať ozbrojené sily nestačí, ak budú legislatívne prekážky pri ich budovaní, výcviku a následne pri efektívnom a účinnom nasadení pri obrane štátu, myslí si. Podotkol, že SNS v oblasti obrany a bezpečnosti ponúka vo svojom programe systém opatrení. Ministerstvo obrany plánuje od budúceho roka spustiť projekt dobrovoľnej vojenskej prípravy. Prinášajú ho vládne návrhy novely ústavného zákona i bezpečnosti štátu v čase vojny a nový zákon o dobrovoľnej vojenskej príprave. Právne normy posunulo plénum Národnej rady SR do druhého čítania.

Záujemcovia, ktorí sa do projektu prihlásia, absolvujú základný vojenský výcvik. Ten bude trvať deväť týždňov. Vojaci budú zaradení do záloh Ozbrojených síl SR. "Podľa predbežného zámeru by malo byť ročne vycvičených 150 občanov, nevylučujeme však, že v budúcnosti by sa tento počet mohol navýšiť," uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková. Vojaci v dobrovoľnej vojenskej príprave budú aj finančne ohodnotení, a to tak, že za každý deň výcviku dostanú 2,25 percenta zo životného minima, ktoré je v súčasnosti na úrovni 198,09 eura. Vojaci by tak mali dostať 4,45 eura na deň.
 

Viac o téme: SNSAnton Hrnko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu