Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poslanci pôjdu na prieskum do VšZP, preveria Foraiove zmluvy

Marcel Forai
Marcel Forai (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Poslanci z parlamentného zdravotníckeho výboru pôjdu na prieskum do štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Posvietia si na zmluvy, ktoré mala poisťovňa pod vedením Marcela Foraia podpisovať s firmami, v ktorých pôsobila jeho teta. Prieskum by chceli stihnúť ešte počas prebiehajúcej parlamentnej schôdze.

"Cieľom prieskumu je preveriť, či verejný funkcionár neuprednostňoval obchodné spoločnosti, v ktorých pôsobila jeho príbuzná," uviedol predseda výboru Richard Raši (Smer-SD). Poslancov zároveň požiadal, aby mu doručili svoje otázky, na ktoré má poisťovňa vypracovať odpovede. "Aby boli všetky vaše otázky zodpovedané," vysvetlil poslancom.

Zmluvy bude preverovať aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Požiadal ho o to Forai, ktorý zároveň odstúpil z funkcie generálneho riaditeľa VšZP. Chce, aby úrad preveril všetky zmluvy od roku 2004. Minister zdravotníctva Viliam Čislák si počká na výsledky šetrenia. Pokiaľ sa preukáže, že zmluvy boli v poriadku a zákon nebol porušený, Foraia mieni vrátiť do funkcie.

Ivan Uhliarik z KDH si nevie Foraiov návrat do čela VšZP predstaviť. "Po tom, čo sa ukázalo, že Marcel Forai podpisoval zmluvy za milióny eur so svojou tetou, si neviem predstaviť, že by opäť rozhodoval o veciach v zdravotníctve. Aj keby sa ukázalo, že zákon porušený nebol," povedal Uhliarik na výbore.

Prípadom zmlúv a Foraiovým konfliktom záujmov sa zaoberal dnes ráno aj parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. Požiadal zdravotnícky výbor o poslanecký prieskum vo VšZP. Zároveň prerušil rokovanie o podaní voči Foraiovi. Výbor na svojom najbližšom rokovaní konanie zastaví. Forai už totiž odstúpil z verejnej funkcie a výbor by už mal mať aj písomné potvrdenie jeho abdikácie. Nemá teda už voči komu konať.

Podnet na Foraia podal poslanec Miroslav Beblavý (nezaradený). Podľa neho je zrejmé, že zmluvy nie sú štandardné ani v podmienkach, ani spôsobe uzatvárania. Poslanec preto chcel, aby výbor začal konanie pre podozrenie zo zneužitia funkcie a porušenia ústavného zákona o ochrane verejného záujmu. Foraiovi by v prípade preukázania viny hrozil trest v podobe straty funkcie. Ten sa bránil, že zmluvy s jeho tetou sú štandardné.

 Vynútený odchod Foraia je dôkazom korupcie a klientelizmu 

Vynútený odchod Marcela Foraia z čela štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) je podľa lídra KDH Jána Figeľa dôkazom korupcie a klientelizmu, ktoré Smer-SD nerieši. Odhalené prípady majú byť len vrcholom ľadovca. "Tento stav je neprijateľný a musí sa zmeniť," povedal šéf kresťanských demokratov s tým, že jednou z ich priorít je preto aj boj s korupciou.

Aktuálne dianie vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni ukazuje, prečo Smer-SD presadzuje projekt jednej zdravotnej poisťovne, myslí si poslanec Národnej rady SR za KDH a exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik. "Šafárenie v štátnej poisťovni dokázalo, že Smeru vyhovuje absolútna kontrola financií v zdravotníctve. Zdá sa, že ani pre ministra Viliama Čisláka toto nie je kauza, keď počíta s možnosťou, že bývalého riaditeľa Foraia vymenuje naspäť," poznamenal.

Líder KDH okrem toho upozorňuje na oslabovanie nezávislosti kontrolných orgánov, ako sú Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou či Najvyšší kontrolný úrad SR. "Táto samokontrola vládnucej moci je pre národ drahým divadlom. Marcel Forai sa vzdal deň pred obhajobou svojho konania pred Výborom NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií verejných činiteľov. Jeho vyše trojročné konanie je neobhájiteľné," zhrnul Figeľ.

Viac o téme: Ján FigeľVšeobecná zdravotná poisťovňaMarcel Forai
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu