Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Orbán so zaujímavým nápadom: Vyrieši to migračnú krízu? Nemecko je v rozpakoch

Viktor Orbán Zobraziť galériu (4)
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/ÚV SR)

BERLÍN - Časti nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) sa pozdáva návrh maďarského premiéra Viktora Orbána na vytvorenie rady ministrov vnútra schengenskej zóny, ktorá by sa namiesto Európskej komisie zaoberala otázkami migrácie.

"Migrácia bude pre Európu naďalej na vrchole jej agendy. Implementácia schengenských noriem je stále plná nedostatkov a stále chýba spoločný európsky azylový systém," povedal v nedeľu denníku Die Welt poslanec CDU a predseda výboru Spolkového snemu pre vnútro Armin Schuster.

Španielske lode zachránili za
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Marcos Moreno)

Vzhľadom na tieto strategické problémy je rada ministrov vnútra schengenského priestoru "rozumným a správnym návrhom", myslí si Schuster. Orbán navrhol zriadenie rady ministrov vnútra v rozhovore pre nedeľník Welt am Sonntag. Rada by podľa neho mala riešiť problematiku migrácie "ako to robia odborníci", nie ako k nej pristupujú politici.

Kritika SPD

Sociálni demokrati, koaličný partner CDU, však s Orbánovým návrhom nesúhlasia. "Nejde o nič iné, ako vopred zmariť európske riešenia a oslabiť európske inštitúcie," tvrdí Schusterov kolega v parlamentnom výbore Burkhard Lischka. EÚ podľa neho nepotrebuje nové zákulisné rokovania, ale vôľu dospieť v otázkach európskej azylovej a utečeneckej politiky k udržateľným kompromisom. "To samozrejme s Orbánom nie je možné," konštatoval Lischka.

Konflikt s Orbánom sa prehlbuje

Konflikt s maďarským premiérom Viktorom Orbánom sa v Európe prehlbuje, a to už aj s nemeckou Kresťanskodemokratickou úniou (CDU), ktorá je vedúcou silou Európskej ľudovej strany (EĽS). Konštatovalo to v pondelok internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság (HVG), ktoré pripomína, že už niekoľko dní sa diskutuje o tom, či Orbánovu stranu Fidesz vylúčia z EĽS.

HVG v tejto súvislosti citoval európske vydanie spravodajského servera Politico, ktorý analyzoval vzťahy Orbána s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou i vzťahy Maďarska s Nemeckom. CDU, ale ešte viac bavorská Kresťanskosociálna únia (CSU), podľa Politica dlho podporovali Orbána a jeho politiku, avšak generačná výmena v nemeckej politike priniesla zmeny do tohto vzťahu.

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (4)
Angela Merkelová  (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Nemcov pobúrilo viacero maďarských vnútropolitických krokov, medzi nimi napríklad vyhostenie Stredoeurópskej univerzity (CEU). Politico sa venoval aj Vyšehradskej štvorke (V4), o ktorej Orbán tvrdil, že on presadzuje záujmy tohto zoskupenia, pričom nedávno bolo niekoľko momentov, ktoré sa nepáčili Poliakom, Čechom a ani Slovákom. Na jednom pracovnom obede premiérov V4 začal napríklad Orbán hovoriť o tom, že za srbskými demonštráciami stojí americký finančník George Soros, na čo zavládlo trápne ticho.

Schôdzka s Merkelovou

Orbán a jeho kruhy sa pokúšali zorganizovať schôdzku s Merkelovou pri rakúskych hraniciach, aby si tak spoločne pripomenuli 30. výročie pádu železnej opony, avšak Nemci stretnutie odmietli, uviedol Politico, podľa ktorého zrejme preto, že Nemci sa nechceli ukazovať spolu s maďarským premiérom pred voľbami do Európskeho parlamentu.

Viktor Orbán
Zobraziť galériu (4)
Viktor Orbán  (Zdroj: SITA/AP)

V maďarských médiách zarezonoval Orbánov rozhovor pre nemecký nedeľník Welt am Sonntag, v ktorom ministerský predseda označil svojich kritikov v rámci európskych ľudovcov za "užitočných idiotov", ktorých ľavica využíva na to, aby v EĽS spôsobila rozkol.

Viac o téme: MigráciaNemeckoViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu