Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

FOTO Nočná mora Donalda Trumpa sa stáva realitou: Tisícky migrantov smerujú do USA

Tisícky migrantov smerujú do USA Zobraziť galériu (4)
Tisícky migrantov smerujú do USA (Zdroj: SITA/AP Photo/Moises Castillo)

MEXIKO - Tisícky stredoamerických migrantov smerovali v nedeľu cez Mexiko na sever do USA aj napriek úsiliu Mexika a Guatemaly poslať ich späť. Informovala o tom agentúra DPA. Takzvaná karavána migrantov unikajúcich pred násilím a chudobou sa zhromaždila tento týždeň na hranici Guatemaly s Mexikom, zatiaľ čo americký prezident Donald Trump sa zaviazal, že im neumožní vstúpiť do jeho krajiny.

Podľa neoficiálnych odhadov sa približne 4000 migrantom podarilo prekročiť v nedeľu hranicu s južným Mexikom a vydali sa na cestu na sever, sprevádzaní políciou. Nie je pritom jasné, či všetci títo migranti v minulých dňoch prekročili hranicu s Guatemalou, alebo či niektorí z nich už boli v Mexiku dlhšie. Mexické úrady ich vyzvali, aby sa oficiálne zaregistrovali v krajine a upozornili ich, že sú tam nelegálne. Migranti opustili v nedeľu pohraničné mesto Ciudad Hidalgo a smerovali do 40 kilometrov vzdialeného mesta Tapachula, ktoré sa nachádza približne 3800 kilometrov od hranice s USA.

Tisícky migrantov smerujú do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Moises Castillo)

Mexické ministerstvo zahraničných vecí uviedlo v sobotu, že pošle späť stovky migrantov z Hondurasu, Salvádora a Guatemaly, ktorí vstúpili na mexickú pôdu po prekročení pohraničnej rieky s Guatemalou. Úrady oznámili, že z rieky zachránili okolo 900 migrantov. Podľa mexického ministerstva vnútra 640 osôb požiadalo o azyl a týmto ľuďom povolili vstup do krajiny. Guatemalská vláda sa v nedeľu vyjadrila, že približne 2000 honduraských migrantov smeruje s pomocou úradov do vlasti.

Tisícky migrantov smerujú do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Moises Castillo)

Lídri trojice stredoamerických krajín sa dostali pod intenzívny tlak amerického prezidenta Trumpa, ktorý počas týždňa opakovane varoval, že hromadný presun migrantov na sever musí byť zastavený. Trump urobil z tejto otázky tému pred kongresovými voľbami v USA, ktoré sa budú konať 6. novembra, pričom pohrozil, že zruší regionálnu pomoc, uzavrie hranicu s Mexikom a nasadí tam vojakov, ak Mexiko nepodnikne opatrenia na zastavenie migrantov.

Tisícky migrantov smerujú do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Moises Castillo)

Viac o téme: MigrantiUSADonald TrumpMexiko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu