Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Nekontrolovaná migrácia je hrozba, tvrdí český minister: Treba obmedziť vojny i zmeny klímy

Jan Hamáček
Jan Hamáček (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

PRAHA - Nekontrolovaná migrácia je hrozbou rovnako pre Česko, ako aj pre zvyšok Európy. Český minister zahraničných vecí Jan Hamáček to vyhlásil v pondelok na rokovaní českých diplomatov v Černínskom paláci v Prahe. Za najzásadnejšie považuje obmedziť príčiny migrácie - vojnové konflikty i klimatické zmeny. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Hamáček vidí ako zásadné bezpečnostné hrozby prejavujúce sa klimatické zmeny a nedostatok vody. "Odhaduje sa, že to do budúcna môže vyhnať milióny obyvateľov z Afriky. Populačná explózia, nedostatok práce, to všetko vedie ľudí do krajín na severe," povedal Hamáček, ktorý zároveň riadi aj ministerstvo vnútra.

Podľa neho je dôležité, aby ľudia z afrických krajín prestali utekať do Európy. "Naším hlavným cieľom a záujmom je obmedzenie dôvodov nútenej migrácie, obmedziť nútené konflikty a klimatické zmeny," zhodnotil.

Hamáček podobne ako český premiér Andrej Babiš povedal, že na zahraničnopolitickom smerovaní Česka sa nič nemení. Hlavnou úlohou pre českú diplomaciu je podľa neho to, aby bola aktívna a bola počuť. Premiér Babiš v prejave hovoril predovšetkým o členstve Česka v Európskej únii. Povedal, že kto volá po odchode z EÚ, ohrozuje budúcnosť krajiny.

Viac o téme: Jan HamáčekNekontrolovaná migrácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu